• Diet & Fitness

    Οι μωβ πατάτες και οι λόγοι που αξίζει να πάρουν τη θέση των λευκών στη διατροφή μας

    • portraits


    Σίγουρα θα έχετε προσέξει, είτε σε κάποιο εστιατόριο είτε στο σούπερ μάρκετ, κάποιες γλυκοπατάτες που έχουν μωβ χρώμα από φυσικού τους. Σαφώς και δεν πρόκειται για ένα προϊόν με χρωστικές, αλλά για μία συγκεκριμένη ποικιλία από το Περού, η οποία διαθέτει πολύ πιο υψηλή θρεπτική αξία, σε σχέση με αυτές που καταναλώνουμε συνήθως.

    Εκτός από το Περού, καλλιεργούνται στις ΗΠΑ και την Οκινάουα στην Ιαπωνία. Η γεύση τους θυμίζει αρκετά τη λευκή, απλά έχει μια πιο υγρή, λιγότερο αμυλούχα υφή και ανήκει στην κατηγορία της γλυκοπατάτας.

    Οι μωβ πατάτες, σε σύγκριση με τις συνηθισμένες, προσφέρουν τέσσερις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, λόγω των χημικών ενώσεων που προκαλούν την μελανή τους όψη.

    Μία μερίδα από αυτές προσφέρει:

    165 θερμίδες

    0 γραμμάρια λίπους

    3 γραμμάρια πρωτεΐνης

    16 γραμμάρια υδατανθράκων (συμπεριλαμβανομένων 5 γραμμάρια ινών και 5 γραμμάρια ζάχαρης)

    25 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C

    8 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου

    5 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου

    3 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α

    Οφέλη για την υγεία

    Για τα περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, ισχύει ότι όσο πιο σκούρο και βαθύτερο είναι το χρώμα, τόσο υψηλότερο είναι το αντιοξειδωτικό επίπεδο. Οι μωβ πατάτες, οφείλουν το χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, που είναι ένας τύπος φλαβονοειδούς (μια κατηγορία ενώσεων με αντιοξειδωτικά αποτελέσματα) που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Nutrition», οι άνδρες που έτρωγαν μωβ πατάτες αντί για ίση ποσότητα λευκών, καθημερινά για έξι εβδομάδες, είχαν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών, ανθοκυανινών και φαινολικών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη χοληστερόλη και τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις . Εμφάνιζαν επίσης λιγότερη φλεγμονή.

    Μια άλλη μελέτη στα φυτικά τρόφιμα για τη διατροφή του ανθρώπου, διαπίστωσε ότι σε μόλις δύο εβδομάδες κατανάλωσης μιας μέσης μωβ πατάτας καθημερινά αντί μιας μέσης λευκής πατάτας, μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

    Οι μωβ πατάτες μπορεί να είναι καλύτερες από τις πιο ανοιχτόχρωμες, όσον αφορά την επίδραση του σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα στο περιοδικό «Food & Function», ανακάλυψε ότι το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών σε αυτές τις πατάτες με σκούρο χρώμα, ενδεχομένως να σχετίζεται με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

    Πώς να τις μαγειρέψετε

    Μπορείτε να μαγειρέψε τις μωβ πατάτες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάνετε τις γλυκοπατάτες, ή τις λευκές. Τρώγονται βραστές, ψητές, σε μορφή πουρέ, αλλά και στον ατμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί οι πατάτες επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα

    Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

    Πόσο παχυντικό είναι το κρασί;

    Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ