• Diet & Fitness

    Έρευνα: Το τρόφιμο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας κρύβεται στο… ντουλάπι μας

    • Bloomberg


    Η κατανάλωση ρυζιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ιαπωνικού ή ασιατικού τύπου διατροφή με βάση το ρύζι είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που ζουν σε χώρες όπου η κατανάλωση ρυζιού είναι χαμηλή.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες – οι οποίες περιορίζουν το ρύζι – είναι μια δημοφιλής στρατηγική απώλειας βάρους στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά δεν ήταν σαφές τι ρόλο έπαιζε το ρύζι στην παχυσαρκία.

    Έτσι, μελέτησαν την κατανάλωση ρυζιού σε γραμμάρια ανά ημέρα ανά άτομο και την πρόσληψη θερμίδων σε 136 χώρες.

    Εξέτασαν επίσης τα στοιχεία για τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι βρέθηκαν να καταναλώνουν μόλις 19 γραμμάρια ρύζι την ημέρα, δηλαδή λιγότερο από δεκάδες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Ισπανίας και των ΗΠΑ.

    Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση στην κατανάλωση ρυζιού των 50g την ημέρα ανά άτομο θα μπορούσε να μειώσει την επικράτηση της παχυσαρκίας στον κόσμο κατά 1% (από 650 εκατομμύρια ενήλικες σε 643,5 εκατομμύρια).

    «Ως εκ τούτου, η ιαπωνική κουζίνα ή μια ασιατικού τύπου διατροφή με βάση το ρύζι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «εάν ληφθεί υπόψη ότι η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως, η κατανάλωση περισσότερου ρυζιού θα πρέπει να συνιστάται ως μέτρο προστασίας από την παχυσαρκία ακόμα και στις δυτικές χώρες».

    Αναφερόμενος στους πιθανούς λόγους που το ρύζι μπορεί να βοηθήσει, ο καθηγητής Imai λέει ότι το ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και προσθέτει: «Είναι πιθανό οι ίνες, τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ενώσεις που απαντώνται στα δημητριακά όταν είναι ολόκληρα να αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και να αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής».

    «Η νέα αυτή έρευνα είναι η πρώτη που καταλήγει στην υπόθεση ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την παχυσαρκία καταναλώνοντας λίγο περισσότερο», τονίζει.

    Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Γλασκώβη.



    ΣΧΟΛΙΑ