• ΥΓΕΙΑ

    Συναγερμός: Επικίνδυνες πλαστές ενέσεις αδυνατίσματος κυκλοφορούν στην αγορά

    • NewsRoom
    Επικίνδυνες για την υγεία οι πλαστές ενέσεις

    Επικίνδυνες για την υγεία οι πλαστές ενέσεις


    Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές προκάλεσαν οι πληροφορίες από το Βέλγιο ότι βρέθηκε ινσουλίνη αντί για το φάρμακο σεμαγλουτίδη σε πλαστές ενέσεις αδυνατίσματος που κατασχέθηκαν στη χώρα αυτή, λίγες ημέρες αφότου οι αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τη χρήση παρόμοιων σκευασμάτων.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων του Βελγίου ανέφερε την Τρίτη στο Reuters ότι από τις αρχές του έτους έχει κατασχέσει εννέα πακέτα λόγω της υποψίας ότι ήταν σκευάσματα απομίμησης.

    Δύο από τα πακέτα αυτά περιείχαν δραστικές ουσίες που δεν προέρχονταν από τη δανική Novo Nordisk, παρασκευάστρια των ενέσεων σεμαγουτίδης. Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι το ένα πακέτο περιείχε σύριγγες με ινσουλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι, μπορεί όμως να προκαλέσει υπογλυκαιμία, σπασμούς και θάνατο όταν χορηγείται εσφαλμένα.

    Και στην Αυστρία

    Στην Αυστρία, η αρχή υγειονομικής ασφάλειας BASQ ανέφερε πως αρκετά άτομα που χρησιμοποίησαν πλαστές ενέσεις εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε ινσουλίνη.

    Προειδοποίηση για πλαστά σκευάσματα σεμαγλουτίδης απηύθυνε και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

    Ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και η Βρετανία, όπου καταγράφηκε «μικρός αριθμός» εισαγωγών σε νοσοκομεία.

    Τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία της Ελλάδας και άλλων χωρών λόγω της υψηλής ζήτησης για απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα να είναι δυσεύρετα από όσους τα χρησιμοποιούν για έλεγχο του διαβήτη.

     

    Διαβάστε επίσης:

    COVID-19: Αυξημένος παραμένει ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς

    Πώς οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με άνοια



    ΣΧΟΛΙΑ