ΥΓΕΙΑ

Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα, από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

  • NewsRoom


Μπορεί να ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα αύριο, μετά την απόφαση που πήρε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με άλλη μορφή, η οποία πρόκειται να ταλαιπωρήσει σε μεγάλο βαθμό τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι πλέον θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη την ασφαλιστική τιμή των εξετάσεων (το 85% δηλαδή). Ωστόσο δεν θα πληρώνουν, όπως αποφασίστηκε, το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις. Στη συνέχεια, με την απόδειξη που θα τους δίνεται, θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας όπως καρκινοπαθείς καλ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων καθώς όπως είπαν, υπήρχαν νομικά ζητήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε πει ότι παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων με βάση την οποία εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση για το 2019 ενισχύεται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος.

Όπως είχε εξηγηθεί για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η βουλή έχει κλείσει.