• ΥΓΕΙΑ

    Διαγνωστικά κέντρα: Κρίσιμες οι εξελίξεις στον κλάδο


    Σε… αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να δοθεί μία λύση στο θέμα των υπέρογκων επιβαρύνσεων που δέχονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να αποτραπούν οι επ’ αόριστον κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι εκπρόσωποί τους, αρχής γενομένης από τις 10 Ιουνίου.

    Ανταποκρινόμενος στο «τελεσίγραφο» του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο έδινε περιθώριο για «διαπραγμάτευση» με τους αρμόδιους φορείς μέχρι τις 5 Ιουνίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων το μεσημέρι της Τρίτης. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας, με σκοπό την άμεση διερεύνηση ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback,  με απευθείας συζητήσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων.

    Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) και εκπροσώπους του κλάδου και ξεκίνησαν οι συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 7/6.

    Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και οι εκπρόσωποι των φορέων, αιτούνται να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018 -ύψους 55 εκατ. ευρώ- καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κος Πατούλης ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για το έτος 2018. Ο υπουργός Υγείας, παρότι αναγνώρισε το πρόβλημα, τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συμφωνήθηκε ωστόσο ότι η τελική πρόταση που θα «κλείσει» για τον επιμερισμό του clawback θα έχει εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2018.

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις  που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση (δημιουργία ξεχωριστών κωδικών, αύξηση ορίου δαπανών σε συγκεκριμένες εξετάσεις κ.α) και παρουσίασε την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει την ενίσχυση του ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά 9 εκ. ευρώ.

    Ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων, να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους καθώς και ότι θα αναζητηθεί μέσω του ΕΦΚΑ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος, το μέλος του Δ.Σ. Α. Χατζής και οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου, είχαν συνάντηση στα γραφεία του ΙΣΑ, με τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Σωτήρη Ζώτο, τον οποίον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ. Ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται στην ΠΦΥ είναι αποτυχημένη και καταστροφική και μετακυλίει  το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων στους παρόχους.

    Σήμερα, Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των φορέων θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, σε μία προσπάθεια ανακατανομής των δαπανών του Οργανισμού, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για απαλλαγή των επιβαρύνσεων που αντιστοιχούν στο Β’ εξάμηνο του 2018.

    Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, οι φορείς είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει, διεκδικώντας τα αιτήματά τους.



    ΣΧΟΛΙΑ