• ΥΓΕΙΑ

    DEMO: Ψήφος εμπιστοσύνης από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Εθνική Τράπεζα για τις νέες επενδύσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO

    Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO


    Με… χίλια «τρέχει» το επενδυτικό της πλάνο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO. Η εταιρεία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνική Τράπεζα, η οποία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, επιβραβεύει την καινοτομία και προβαίνει στην παροχή χρηματοδότησης ύψους €47,8 εκ. προς την εταιρεία DEMO ABEE, προκειμένου να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις, με εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση της επένδυσης της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού €159,3 εκατ.

    Η ψήφος εμπιστοσύνης από το Ταμείο Ανάκαμψης ενεργοποίησε την Εθνική Τράπεζα, η οποία εισχωρεί δυναμικά στον χώρο του φαρμάκου, αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία που έχει η στήριξη του κλάδου – ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία – τόσο για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, όσο και για τις εξαγωγές και για τις νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα η επιχορήγηση με τόσα εκατομμύρια δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης για τη DEMO.

    Η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών ξηρών ενέσιμων φαρμάκων. Το συγκρότημα θα αποτελείται από τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και από τέσσερις μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.

    Η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 74.000 τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης. Παράλληλα η χρηματοδότηση θα καλύψει και επενδύσεις σε έρευνα και σε ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων.

    Έργο κομβικής σημασίας για τη χώρα

    Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, αρμόδιου για την υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκου Μαντζούφα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της DEMO ΑΒΕΕ, κ. Δημήτρη Δέμου και του Γενικού Διευθυντή Μεσαίων, Μικρομεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, κ. Γιώργου Κουτσουδάκη.

    Δια του κ. Κουτσουδάκη η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει ότι συμβάλλει έμπρακτα στην προσπάθεια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ, κ. Δημήτρης Δέμος, ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε ένα, ακόμη, βήμα προς την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, συνολικού ύψους €356 εκατ., υπογράφοντας τη λήψη χρηματοδότησης €75,4 εκατ., για ένα έργο κομβικής σημασίας για τη DEMO, αλλά και για τη χώρα συνολικά. Επενδύουμε στην Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας υποδομές και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, που θα συμβάλουν στην απεξάρτηση της χώρας από τις αγορές της Ασίας, στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, αναμένεται να δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας στο Νομό Αρκαδίας, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία».

    Ο Γενικός Διευθυντής Μεσαίων, Μικρομεσαίων & Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Κουτσουδάκης, επεσήμανε: «Η Εθνική Τράπεζα διαχρονικά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Σήμερα, βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υπογράφει τη σύμβαση χρηματοδότησης της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ABEE, για την υλοποίηση επένδυσης που σκοπό έχει την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικότητας αυτής της άριστης και πρωτοπόρας ελληνικής εταιρίας. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα βάζει άλλο ένα λιθαράκι στην εθνική προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στηρίζοντας ενεργά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε σύγχρονα, βιώσιμα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας ενεργά στον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας».

    Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, υπογράμμισε: «Το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης αποδεικνύεται ότι λειτουργεί, στηρίζει τις παραγωγικές ελληνικές επενδύσεις, ιδιαίτερα με εξαγωγικό προσανατολισμό, και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων προστιθέμενης αξίας για την ελληνική  οικονομία. Συνεχίζουμε μεθοδικά και δυναμικά».

    Από την πλευρά του ο Υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε: «Η δανειακή σύμβαση, που υπογράφεται σήμερα, αφορά σε μια σημαντική επένδυση στον τομέα των φαρμάκων, συνολικού ύψους περί τα 160 εκατ. ευρώ. Η προστιθέμενη αξία της έγκειται τόσο στο γεγονός ότι από την υλοποίησή της θα δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας, όσο και στον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Η συνεισφορά του Ελλάδα 2.0 προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ και είναι αξιοσημείωτη, καθώς η εταιρεία DEMO ABEE αξιοποίησε το δανειακό σκέλος του χρηματοδοτικού εργαλείου, παράλληλα με αυτό των μεταρρυθμίσεων (σύστημα clawback). Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που απευθύνεται σε σοβαρούς επιχειρηματίες, που πιστεύουν στις επενδύσεις τους και θέλουν να πετύχουν».

    Πολυδιάστατες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έως το 2030

    Τον περασμένο Νοέμβριο η DEMO παρουσίασε το πολυδιάστατο πακέτο επενδύσεών της στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Η πιο βασική φάση του προγράμματος αφορά στη χρονική περίοδο 2021-2027 και θα είναι αξίας 356 εκατ. ευρώ, με στόχο να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030.

    Πρόκειται για επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει την πρώτη μονάδα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και την πρώτη μονάδα παραγωγής πρώτων υλών στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας DEMO ABEE στη Θεσσαλονίκη.

    Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης είναι συνολικής έκτασης 2.400τ.μ. και αποτελείται από 13 εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, 34 βοηθητικούς χώρους, 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας, 403 εργαστηριακά όργανα, καθώς και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Στο Κέντρο λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα, σε μη-ακαδημαϊκό χώρο, εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (ΝΜΡ).

    Η επέκταση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη έχει στρατηγικό στόχο την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της Βόρειας Ελλάδας και δημιουργεί εκατό νέες θέσεις εργασίας. Σε δύο ειδικά εξοπλισμένους εργαστηριακούς χώρους θα υλοποιούνται νέα ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να ενισχύεται σταθερά η διασύνδεση με νέους επιστήμονες.

    Διαβάστε επίσης

    Επενδύσεις 440 εκατ. για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία – DEMO, ELPEN και RAFARM στις τρεις πρώτες εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ