• ΥΓΕΙΑ

    PhRMA Innovation Forum: «Εν μέσω πανδημίας, σχέδιο νόμου θέτει εμπόδια στην καινοτομία στο χώρο της Υγείας»

    • NewsRoom

    Agata Jakoncic, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum


    «Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας πλήττει καίρια την καινοτομία στο χώρο της Υγείας, σε μία εποχή μάλιστα που η αξία της είναι περισσότερο ξεκάθαρη από ποτέ».

    Αυτό τονίζουν τα μέλη του PhRMA Innovation Forum (PIF), εκφράζοντας δημόσια και έντονα τη δυσαρέσκειά τους για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, με το οποίο μεταβάλλεται ο μηχανισμός επιμερισμού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

    Η ανακατανομή αυτή, όπως υποστηρίζουν, με κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την μείωση του clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο για μια ακόμα χρονιά. Αντ’ αυτού το μόνο που επιτυγχάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα πάντα με τα μέλη του PhRMA Innovation Forum, είναι η αναδιανομή του βάρους από τα γενόσημα και τα παλιά φαρμακευτικά προϊόντα, στα νέα και καινοτόμα, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται η κοινωνία μας, εν μέσω πανδημίας. Τιμωρεί έτσι την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία  με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πόσο μάλλον που προτείνεται αναδρομική ισχύς από 1/1/2020, καταλύοντας κάθε έννοια  προβλεψιμότητας, που είναι βασική αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας, αναφέρουν.

    Ειδικά για τα νοσοκομειακά φάρμακα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αποσύρσεις κρίσιμων για την δημόσια υγεία φαρμάκων, δεδομένου ότι στο χώρο αυτό οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate & clawback) ήδη υπερβαίνουν το 50% -70%, υποστηρίζουν τα μέλη του PhRMA Innovation Forum.

    «Ως Σύνδεσμος έχουμε επεξεργαστεί μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του εξαγγελλόμενου μέτρου και την ενεργοποίηση ουσιαστικού διαλόγου για την επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

    Σχετικά με το PhRMA Innovation Forum (PIF)

    Το PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί 26 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ιατρικών αναγκών Ελλήνων ασθενών, ώστε να τους βοηθήσουν να έχουν μία μακρόχρονη, υγιή και παραγωγική ζωή.

    Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το κοινό τους όραμα είναι να χρησιμοποιήσουν την παγκόσμια εμπειρία τους και να εξασφαλίσουν ότι οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν επαρκή και έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται.

    Η δέσμευσή τους είναι να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός δίκαιου, δημοκρατικού, διαφανούς, σταθερού και βιώσιμου συστήματος υγείας, που παράλληλα θα επιβραβεύει την καινοτομία.



    ΣΧΟΛΙΑ