• ΥΓΕΙΑ

    AstraZeneca: «Έσβησε» 60χρονη μετά τη χορήγηση του εμβολίου – Καθησυχάζει ο EMA

    • NewsRoom
    astrazeneca


    Μία 60χρονη γυναίκα από τη Δανία, που πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα, ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, ο οργανισμός φαρμάκων της χώρας.

    Σύμφωνα με τον οργανισμό, η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία, καθώς και αιμορραγία.

    Tην προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεοτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

    Καθησυχάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)

    Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους

    Από την πλευρά της η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

    Την ίδια ώρα, δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ολλανδίας.

    Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

    Το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

    Συνεχίζει τη χορήγηση η Γερμανία

    Η Γερμανία εξακολουθεί να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, παρά την αναστολή της χρήσης του σε κάποιες χώρες και τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

    Οι αναφορές για τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα δεδομένα εξετάζονται συνεχώς, επεσήμανε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου μιλώντας στο Reuters. Περαιτέρω δράσεις θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα με τις ευρωπαϊκές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές εμβολίων, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Νορβηγία: Τρεις υγειονομικοί εμφάνισαν θρομβώσεις μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

    AstraZeneca Plc: Ο έλεγχος σε 17 εκ. εμβολιασμένους δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αιματικών θρόμβων

    Διχασμένη η Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca



    ΣΧΟΛΙΑ