• ΥΓΕΙΑ

    Ανήσυχοι οι καρδιολόγοι: Οι «παράπλευρες απώλειες» της επιδημίας


    Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι καρδιολόγοι της χώρας, εξαιτίας της πρωτοφανούς μείωσης των εισαγωγών ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου, που παρατηρείται αυτήν την περίοδο στα ελληνικά νοσοκομεία.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), καθηγητής Καρδιολογίας, Ιωάννης Δουγέβενος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι το μήνυμα «Μην πάτε στο νοσοκομείο – Τηλεφωνήστε στο γιατρό σας» δεν ισχύει για τους καρδιολογικούς ασθενείς που παρουσιάζουν οξέα συμπτώματα.

    Η μείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία αποδίδεται από τους καρδιολόγους στο φόβο των ασθενών εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού,  ένα φαινόμενο που, άλλωστε, δεν έχει την ελληνική σφραγίδα, αφού παρατηρείται και σε άλλες χώρες.

    Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες πτώση κατά 75% στις εισαγωγές με αιτία το έμφραγμα του μυοκαρδίου, στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Ευρώπης.

    «Μια πρώιμη εκτίμηση είναι ότι στο νοσοκομείο μας υπάρχει μείωση 30-50% των εισαγωγών εμφραγματιών, ενώ και πολλά άλλα νοσοκομεία στη χώρα παρατηρούν αξιοσημείωτη μείωση», αναφέρει στο mononews.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Ιωάννης Κανακάκης.

    Στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», το οποίο έχει οριστεί και αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, παρατηρείται δραστική μείωση των νοσηλευομένων στις καρδιολογικές κλινικές.

    «Οι δύο καρδιολογικές κλινικές του νοσοκομείου διαθέτουν 80 κλίνες και αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 10-15 ασθενείς, ενώ σε κανονικές συνθήκες αθροιστικά είχαμε 60-90 μαζί με τα ράντζα», σημειώνει ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Ηλίας Σιώρας.

    Σημαντική η έγκαιρη παρέμβαση

    Η έγκαιρη μετάβαση των ασθενών με έμφραγμα στο νοσοκομείο, είναι καθοριστική για την έκβασή τους, αφού η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη, σε διασωλήνωση ή ακόμα και στο θάνατο.

    «Με τους ασθενείς που δεν χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, δηλαδή δεν εμφανίζουν συμπτώματα,  αναπτύσσεται ένα άλλο μοντέλο επικοινωνίας, μέσω τηλεφώνου ή άλλων εφαρμογών, μέσω των οποίων καθοδηγούνται,  έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να μπαίνουν στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς, όμως, που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως πόνο ή έντονη πίεση στο στήθος, που δεν υποχωρεί σε μερικά λεπτά, δυσφορία, εφίδρωση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό», τονίζει ο κος Κανακάκης.

    Χρόνια περιστατικά

    Ακόμη και τα χρόνια περιστατικά, όμως, μπορεί να γίνουν ημιοξέα, ή ακόμα και οξέα. Οι καρδιολόγοι κάνουν λόγο για ασθενείς που υποεκτιμούν τα ενοχλήματά τους και  άλλους που αναβάλλουν τη μετάβασή τους στα νοσοκομεία για σημαντικές ιατρικές πράξεις, εξαιτίας του κορονοϊού.

    «Δεν είναι μόνο τα εμφράγματα. Υπάρχουν αρρυθμιολογικά περιστατικά στα οποία πρέπει να τοποθετηθεί απινιδωτής. Άλλα που χρειάζεται αλλαγή η γεννήτρια του βηματοδότη τους. Αν λήξει και πάψει να λειτουργεί η γεννήτρια οδηγεί σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», αναφέρει ο κος Σιώρας.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι πολλά μέτριας βαρύτητας περιστατικά παραμένουν χωρίς θεραπεία, κάτι που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

    Παράλληλα, καλούν τους ασθενείς να προσέρχονται στα νοσοκομεία όταν πραγματικά υπάρχει λόγος και να μην υποεκτιμούν τα συμπτώματά τους, τονίζοντας ότι ακόμη και τα νοσοκομεία που αναλαμβάνουν περιστατικά κορονοϊού, διαθέτουν και άλλα τμήματα και κλινικές, οι οποίες λειτουργούν και στις οποίες μπορούν να απευθύνονται.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ