ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντικές ανατροπές στον τρόπο κατανομής της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και στον υπολογισμό των επιστροφών των φαρμακευτικών εταιρειών εισάγει η κοινή υπουργική απόφαση (23185/2025 – ΦΕΚ 3949/Β/23-7-2025).
Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, για το έτος 2025, ο συνολικός προϋπολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται σε 2.236.000.000 ευρώ. Η δαπάνη κατανέμεται σε δύο βασικές κατηγορίες:
-1.316.000.000 ευρώ για φάρμακα κοινότητας, τα οποία διατίθενται στους ασφαλισμένους μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.
-920.000.000 ευρώ για Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει και εσωτερικός επιμερισμός για τα φάρμακα κοινότητας, ο οποίος βασίζεται στην ύπαρξη ή μη προστασίας ευρεσιτεχνίας (πατέντα) των φαρμάκων.
Πιο συγκεκριμένα:
-480.000.000 ευρώ θα διατεθούν για φάρμακα που δεν διαθέτουν προστασία ευρεσιτεχνίας, όπως τα γενόσημα, υβριδικά ή βιοομοειδή.
-836.000.000 ευρώ θα διατεθούν για φάρμακα που είχαν ή έχουν ακόμα προστασία ευρεσιτεχνίας.
Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν την αγορά φαρμάκων και τις διαδικασίες επιστροφών, ενώ οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί να παρακολουθούν τις διαφοροποιήσεις στη διαθεσιμότητα και στην αποζημίωση των φαρμάκων τους.
Διαβάστε επίσης
Γεωργιάδης: Οργή μετά από καταγγελία για φακελάκι στο νοσοκομείο Άργους – Διέταξε ΕΔΕ
Δίκη Κυριακής Γρίβα: «Ήθελα να αυτοκτονήσω για να πονέσει» είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναλυτές για Metlen: Ισχυρό το β’ εξάμηνο- ΑΠΕ και ενέργεια ωθούν την κερδοφορία
- Γιατί πήγε στο Μαξίμου ο CEO ενός κολοσσού της Υγείας – Η Ελλάδα στο ραντάρ ξένων εταιρειών για επενδύσεις
- Χάρης Αντωνίου: Τις επενδύσεις 1 με 2 τρισ. δολάρια για την ανανέωση των ελληνόκτητων ποντοπόρων πλοίων να προσπαθήσουμε να τις περάσουμε μέσα από το ΑΕΠ της Ελλάδας
- Patrico στην Πάρο: Επανερμηνεύοντας τη μνήμη του τόπου
