• ΥΓΕΙΑ

    Αυξάνεται η δραστηριότητα της γρίπης – “Ιδιαίτερες” οι εφετινές συνθήκες

    • Έφη Τσιβίκα


    Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει πλέον εισέλθει η Ελλάδα, με 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα να καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στη χώρα δείχνει ότι η δραστηριότητά του συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

    Σύμφωνα με την Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 15–21 Ιανουαρίου 2018 οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 146 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 38 (26%) ήταν θετικά και συγκεκριμένα τα 15 (39,5%) ήταν τύπου Α και τα 23 (60,5%) ήταν τύπου Β.

    Από τις αρχές Οκτωβρίου 2017 έως και τις 21 Ιανουαρίου 2018 έχουν καταγραφεί 20 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., εκ των οποίων κανένα δεν είχε εμβολιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. ο οποίος, επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της νόσου.

    Επικρατούντες υπότυποι του ιού μέχρι τώρα φαίνεται να είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

    Ανησυχία για την κάλυψη των ΜΕΘ

    Αυξημένες απαιτήσεις σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αναμένεται να έχει ο εφετινός χειμώνας καθώς παράλληλα συνεχίζει ακάθεκτη και η έξαρση της ιλαράς, της οποίας τα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 1262.

    Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για δραματικά κενά στη στελέχωση των ΜΕΘ και τις «κλειστές» κλίνες, κάνοντας έκκληση για την τοποθέτηση ειδικευομένων γιατρών στις εν λόγω μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκτιμά πως «το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω έξαρση του ιού της γρίπης, σε συνδυασμό με την επιδημία της ιλαράς που έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ».

    Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην συνάντηση με τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Πέμπτη, τονίζοντας ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και ότι φέτος ο εμβολιασμός ήταν πολύ υψηλός, μειώνοντας την επιδημική έξαρση της γρίπης και την ανάγκη νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την αναπνοή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 στους 10 επαγγελματίες υγείας εργάζονται ενώ έχουν συμπτώματα γρίπης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η γρίπη είναι απρόβλεπτη – Ποιος είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος



    ΣΧΟΛΙΑ