ΥΓΕΙΑ

Αυτοφροντίδα: Εκπαίδευση του κοινού στα φαρμακεία από το Φεβρουάριο

  • Έφη Τσιβίκα


Ξεκινά από το Φεβρουάριο η εκπαίδευση του κοινού από τους φαρμακοποιούς για την αυτοφροντίδα, στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που υλοποιούν σε συνεργασία ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ)

Κατά τη διεξαγωγή της καμπάνιας, η οποία θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020, τα φαρμακεία πανελλαδικά θα φέρουν σήμανση με το λογότυπο και το μήνυμά της και θα εκπαιδεύουν το κοινό για την πρόληψη προβλημάτων μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής, την αναγνώρισή τους όταν αυτά εμφανίζονται με την γνώση των συμπτωμάτων καθώς και να διαχειρίζονται καταστάσεις όπως το κρυολόγημα, ο βήχας, το συνάχι, ο πονόλαιμος, η δυσκοιλιότητα, η ακμή, ο ήπιος έως μέτριος πόνος (πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι), τα τσιμπήματα, τα μικροτράυματα, τα ήπια εγκαύματα κ.ά.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, οι εκπρόσωποι των Ε.Φ.Ε.Χ και Π.Φ.Σ, ανέλυσαν τη σημασία της υπεύθυνης αυτοφροντίδας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εξοικονόμηση πόρων και τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας.

«Ως “αυτοφροντίδα” ορίζεται το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας τους, για τη γενικότερη ευεξία τους και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας. Βασικό στόχο της καμπάνιας αποτελεί η ανάδειξη του φαρμακείου ως σημείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) και η ενίσχυση του ρόλου του Φαρμακοποιού ως σημαντικού και απαραίτητου συμβούλου Π.Φ.Υ. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της αυτοφροντίδας και δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τους φορείς υγείας/ επαγγελματίες υγείας», επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Φ.Ε.Χ Γ. Δόκιος.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ (1.000 πολίτες-13 περιφέρειες της χώρας 18-64 ετών – 2017)  6 στους 10 πολίτες πάντα ρωτούν και σχεδόν 8 στους 10,  συμβουλεύονται τον φαρμακοποιό πάντα ή έστω κάποιες φορές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο φαρμακείο αφορούν κατά 88% τη μέτρηση πίεσης, 72,8% τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς, 56,8% τον έλεγχο βάρους και το τεστ σακχάρου.

(από αριστερά): Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Π.Φ.Σ, Βασίλης Σερέτης, Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Χ, Γιώργος Δόκιος, Γενικός Διευθυντής Ε.Φ.Ε.Χ

Οικονομικά οφέλη

Σημαντικά είναι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ορθή και υπεύθυνη ανάπτυξη της αυτοφροντίδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Α. Βαλτά.

Η εφαρμογή υπεύθυνης αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη.

«Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Β. Σερέτης. «Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι για κάθε ένα (1) ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ. Επιδιώκεται έτσι, εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της αυτοφροντίδας».

 Ο ρόλος του ΠΦΣ

Ο ΠΦΣ με τα 10.000 φαρμακεία μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας με τη συμμετοχή του στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

«Ο ΠΦΣ αντιλαμβανόμενος τον νέο ρόλο του Φαρμακείου και τη συμμετοχή του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Χ, υλοποιεί τη συγκεκριμένη ενημερωτική καμπάνια για την υπεύθυνη αυτοφροντίδα. Η σύνδεση του όρου “αυτοφροντίδα” με τον Φαρμακοποιό είναι άρρηκτη. Ο φαρμακοποιός είναι σε θέση να γνωρίζει και να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα Αυτοφροντίδας, συνοδεύοντάς τα με οδηγίες σωστής και ασφαλούς χρήσης, για περιπτώσεις πρόληψης, ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας, όπως και να παραπέμπει τον ασθενή στον θεράποντα ιατρό όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο», τόνισε ο κος Βαλτάς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι  στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου του φαρμακοποιού, ο Σύλλογος αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ, σχετικά με την συμβουλευτική προσέγγιση των συγγενικών προσώπων των ανοϊκών ασθενών, με στόχο την καλύτερη διαχείρισή τους.

Ήδη σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και με το υπουργείο Παιδείας, ο ΠΦΣ, προχωρά επιπλέον στην ενημέρωση των μαθητών για το φάρμακο, με στόχο την απόκτηση συνείδησης και κουλτούρας για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του.

 

 

 


ΣΧΟΛΙΑ