• ΥΓΕΙΑ

    Αυτές οι προσωπικότητες κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη

    • Έφη Τσιβίκα


    Η προσωπικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως το επάγγελμα, οι προσωπικές και οι κοινωνικές σχέσεις. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι μπορεί επίσης να αυξάνει ή να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

    Ειδικότερα, τα ευρήματά της καταδεικνύουν ότι τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η υψηλή αρνητικότητα και η εχθρότητα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.

    Η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή / εθνικότητα και η σωματική αδράνεια είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι.

    Στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστεί εάν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 139.924 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν σε προγενέστερη μελέτη (WHI), οι οποίες δεν έπασχαν από διαβήτη κατά την έναρξή της. Κατά τη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης, εντοπίστηκαν 19.240 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατείχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας, οι πιο αισιόδοξες (υψηλότερα επίπεδα) διέτρεχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Στον αντίποδα, σε σύγκριση με τις γυναίκες με τη χαμηλότερη αρνητική συναισθηματική εκφραστικότητα ή εχθρότητα, οι πιο αρνητικές και εχθρικές διέτρεχαν 9% και 17% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, αντίστοιχα. Η συσχέτιση της εχθρότητας με τον κίνδυνο του διαβήτη ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες σε σύγκριση με όσες ήταν.

    Με βάση τα παραπάνω, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή αισιοδοξία, η υψηλή αρνητικότητα και η υψηλή εχθρότητα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ανεξάρτητα από τις κύριες συμπεριφορές στην υγεία (π.χ. διατροφή, φυσική δραστηριότητα) και τα τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης.

    «Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παραμένουν σταθερά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, επομένως οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα αισιοδοξίας και υψηλά επίπεδα αρνητικότητας και εχθρότητας, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με στρατηγικές πρόληψης προσαρμοσμένες στον τύπο της προσωπικότητάς τους», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Τα διαθέσιμα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη και ο κυνισμός συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα εχθρότητας έχουν συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας, αντίσταση στην ινσουλίνη και επίπτωση διαβήτη. Λίγες μελέτες, ωστόσο, έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση δυνητικά προστατευτικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (The North American Menopause Society -NAMS).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  1 στους 2 ανθρώπους ζουν με διαβήτη και δεν το γνωρίζουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης: «Φρένο» στους ακρωτηριασμούς με μεταμόσχευση δέρματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκτός γλυκαιμικού στόχου οι διαβητικοί τύπου 2



    ΣΧΟΛΙΑ