• ΥΓΕΙΑ

    Άδωνις για απογευματινά χειρουργεία: Πενήντα νοσοκομεία ήδη ετοιμάζουν τα χαρτιά τους

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Ακόμη δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ και ήδη δεκάδες νοσοκομεία ετοιμάζουν τα χαρτιά τους, προκειμένου κλινικές τους να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, εξερχόμενος από εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

    «Πάει πάρα πολύ καλά. Πενήντα (από τα εκατόν πέντε) νοσοκομεία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Νωρίτερα σήμερα υπέγραψα και τη σχετική Υπουργική Απόφαση», μας είπε ο Υπουργός Υγείας.

    Όπως επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη:

    «Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω, όμως, να πω, ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές, που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη ξέρουμε, ήδη, ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Έχει σημασία αυτό, τη στιγμή που το Παπαγεωργίου έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα. Άρα πιστεύω ότι τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους, να χειρουργούνται ταχύτερα».

    Χειρουργοί και αναισθησιολόγοι

    Σχετικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα ορίζονται σε επίπεδο κλινικής.

    «Η κάθε κλινική έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές, που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους, που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο».

    Άδωνις: Το εργαλείο της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου

    Ο Υπουργός ανέφερε για άλλη μια φορά τη συμβολή της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο, με το οποίο έχει καταμετρηθεί η παραγωγή επεμβάσεων κάθε κλινικής.

    «Για να μπορεί μία κλινική, να διενεργεί απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει τα πρωινά χειρουργεία να είναι σε αριθμό και σε σοβαρότητα περιστατικών ίδια με πριν. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να μειώνεις τον αριθμό των επεμβάσεων ή να απορρίπτεις σταθερά σοβαρές επεμβάσεις το πρωί, για να τις κάνεις το απόγευμα. Θα πρέπει η πρωινή σου παραγωγή να είναι ίδια με αυτή, που είχες, πριν αρχίσεις τα απογευματινά χειρουργεία», κατέληξε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Βάζει φίλτρο στις δαπάνες του ΙΦΕΤ

    Γεωργιάδης: Νέα φάρμακα και κλινικές μελέτες οι επόμενες προτεραιότητες

    Πρωτιά του Παπαγεωργίου για τα απογευματινά χειρουργεία: «Ανοίγουν» αίθουσες για 9.000 επεμβάσεις που εκκρεμούν



    ΣΧΟΛΙΑ