• ΥΓΕΙΑ

    Α. Ξανθός: Απαραίτητη η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόσβαση στο φάρμακο

    • NewsRoom


    Την ανάγκη για γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το “ανίσχυρο και αναποτελεσματικό” ευρωπαϊκό πλαίσιο για το φάρμακο, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την τοποθέτησή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στο Βουκουρέστι.

    Ο κος Ξανθός, σημείωσε ότι παρά τις επισημάνσεις και κοινές διαπιστώσεις διεθνών φορέων, δεν έχει σημειωθεί η ανάλογη πρόοδος ούτε έχουν ληφθεί οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ισότιμης κάλυψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις ανάγκες των ασθενών από τη μια, και στη φαρμακοβιομηχανία από την άλλη.

    Όσον αφορά στην Ελλάδα, σημείωσε ότι, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα μέτρα λιτότητας, δίνεται προτεραιότητα και έχει διασφαλιστεί η ευχερής πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες και στα φάρμακα υψηλού κόστους ( ΦΥΚ), σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά πρότυπα και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

    Αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες, σημείωσε ότι η προσπάθεια διευκόλυνσης της διεξαγωγής τους στη χώρα μας, πέρα από σκοπούς ερευνητικούς και αναπτυξιακούς, υπηρετεί και μια στρατηγική πρώιμης πρόσβασης επιλεγμένων ασθενών σε σύγχρονες θεραπείες που δεν επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας.

    “Σε κάθε περίπτωση, η έμφαση δίνεται σε διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν την αξιόπιστη κλινική αξιολόγηση της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των νέων φαρμάκων, τη διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης τους και την ορθολογική συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ο απαραίτητος «δημοσιονομικός χώρος» για την πραγματική καινοτομία, την τεκμηριωμένη και αποτελεσματική ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως η απάντηση στην πρόκληση της φαρμακευτικής καινοτομίας δεν μπορεί να δοθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο και πως οι εθνικές προσπάθειες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, ανέφερε ο υπουργός υγείας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, προϋποθέτει:

    1. Διαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης,

    2.Συστηματική και συνεχή καταγραφή δεδομένων (real world data) και ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου.

    1. Κοινές αξιολογήσεις των νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
    2. Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας και ισχύος των μεμονωμένων χωρών, μέσα από διακρατικές συμμαχίες όπως η Valetta και η Beneluxa, για την επίτευξη «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης.
    3. Πολιτικές πρωτοβουλίες όπως το ψήφισμα που προτείνει η Ιταλία στο πλαίσιο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με την ενίσχυση της διαφάνειας στις αγορές φαρμάκων, εμβολίων και τεχνολογιών υγείας.
    4. Μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική, αλληλέγγυα και δημοκρατική, ικανή να δίνει αποτελεσματικές λύσεις στα κοινά προβλήματα όπως η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η οικονομικά προσιτή πρόσβαση στα φάρμακα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χωρίς ιατρούς εργασίας οι επιχειρήσεις –Σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυανθεκτικά μικρόβια: «Πάρτι» σε χέρια και δωμάτια νοσηλευομένων



    ΣΧΟΛΙΑ