• ΥΓΕΙΑ

    6 τύποι καρκίνου που ανιχνεύουν τα σκυλιά

    • NewsRoom


    Είναι ευρέως γνωστό ότι τα σκυλιά έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι εξαιτίας της ικανότητας αυτής, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι της ιατρικής κοινότητας, καθώς είναι σε θέση να “οσφραίνονται” ορισμένες νόσους του ανθρώπινου οργανισμού, μεταξύ αυτών και τον καρκίνο.

    Όπως πολλές άλλες ασθένειες, έτσι και ο καρκίνος αφήνει συγκεκριμένα ίχνη ή υπογραφές οσμής, στο σώμα και στις εκκρίσεις του.

    Ανάλογα με τον τύπο του, τα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αυτές τις υπογραφές στο δέρμα, στην αναπνοή, στα ούρα, στα κόπρανα και στον ιδρώτα.

    Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να εντοπίσουν πολλούς τύπους καρκίνου.

    Για παράδειγμα, μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο BMJ Case Reports περιγράφει πώς ένας 75χρονος επισκέφθηκε γιατρό εξαιτίας του ότι το σκυλί του έγλυφε επίμονα μια βλάβη πίσω από το αφτί του. Αφού υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις διαγνώστηκε με κακόηθες μελάνωμα.

    Παρόλο που στη συγκεκριμένη περίπτωση κανείς δεν είχε εκπαιδεύσει το σκύλο να ανιχνεύει το μελάνωμα, οι περισσότερες έρευνες περιλαμβάνουν σκυλιά εκπαιδευμένα για την ανίχνευση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

    Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου από την αναπνοή των ανθρώπων και τα υδαρή κόπρανα, με υψηλά επίπεδα ακρίβειας, ακόμη και όταν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Η παρουσία φλεγμονής ή μη καρκινικών παθήσεων του παχέος εντέρου δεν φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα των των εκπαιδευμένων τετράποδων να ανιχνεύουν την συγκεκριμένη κακοήθεια.

    Τα σκυλιά μπορούν επίσης να εντοπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα από την αναπνοή του ασθενούς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα εκπαιδευμένο σκυλί διέκρινε με πολύ υψηλό ποσοστό ακρίβειας τους ασθενείς μεταξύ μιας ομάδας που περιελάμβανε και υγιή άτομα.

    Είναι επίσης σε θέση να ανιχνεύσουν τον καρκίνο των ωοθηκών από δείγματα αίματος και τον καρκίνο του προστάτη από την οσμή των ούρων ενός ατόμου.

    Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν μόνο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού ήταν, επίσης, σε θέση να ανιχνεύσουν το μελάνωμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια κοινή υπογραφή οσμών σε διάφορους τύπους καρκίνου.

    Οι προσδοκίες για το μέλλον

    Η ικανότητα των σκυλιών να εντοπίζουν τους όγκους μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο, καθώς η χρήση τους για την ανίχνευση και τη διάγνωση του καρκίνου θα μπορούσε να αποτελέσει μια μη επεμβατική μέθοδο χαμηλού κινδύνου. Επιπλέον, παρουσιάζουν και άλλα πλεονεκτήματα, καθώς μετακινούνται εύκολα, μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται γρήγορα και να εντοπίσουν μια οσμή στην πηγή της.

    Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα χρήσης σε χώρους φροντίδας ασθενών ή σε εργαστήρια για τον εντοπισμό καρκίνου σε δείγματα ιστών ατόμων με υποψία καρκίνου.

    Οι ικανότητες των σκύλων μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ειδικών συσκευών που ανιχνεύουν αξιόπιστα τις υπογραφές οσμής του καρκίνου, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές μύτες.

    Παρά τις θετικές ενδείξεις, όμως, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και η αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της ανίχνευσης καρκίνου από σκύλους απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πειραματικό τεστ αίματος ανιχνεύει το DNA από οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάρβαρντ: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαχειρίσιμα τα 2/3 των περιπτώσεων καρκίνου



    ΣΧΟΛΙΑ