• Body

    Νόσος Νάξος: Σημαντική εξέλιξη για την πρόληψη θανάτων

    • NewsRoom


    Ένα πρόγραμμα για την ανίχνευση της μετάλλαξης του γονιδίου, στην οποία οφείλεται η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια, γνωστή ως «νόσος Νάξος», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και συγκεκριμένα το Τμήμα Παρακολούθησης Σπάνιων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.

    Οι πρώτες εμπειρικές καταγραφές και ανακοινώσεις για τη νόσο υπήρξαν ήδη από τη δεκαετία του ’80. Χάρη  στην παρατηρητικότητα, την επιστημονική έφεση και το ερευνητικό ενδιαφέρον δύο αγροτικών γιατρών τότε, του Νίκου Πρωτονοτάριου και της συζύγου του, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι άνθρωποι από τον πληθυσμό της Νάξου, αλλά και ευρύτερα των Κυκλάδων, με ένα συγκεκριμένο φαινότυπο, εμφάνιζαν πολύ συχνότερα προβλήματα καρδιολογικής  φύσεως (κυρίως αρρυθμίες), ενώ επιπλέον υπήρχαν στο ιστορικό των οικογενειών τους περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

    Μετά από πολλή έρευνα και επαφή  με νοσοκομεία του εξωτερικού, ιδιαίτερα  της Μεγάλης Βρετανίας, το 2000 πιστοποιήθηκε ότι «ένοχη» είναι μία μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου, το οποίο εξαιτίας της μετάλλαξης  παράγει συγκεκριμένες παθολογικές πρωτεΐνες.

    Οι πρωτεΐνες αυτές βλάπτουν στον καρδιακό μυ και πυροδοτούνται οι αρρυθμίες, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στον αιφνίδιο θάνατο.

    Ο Σύλλογος Φίλων Ανθρώπων με Σπάνια και Κληρονομικά Καρδιαγγειακά  Νοσήματα  στη Νάξο, εδώ και πολλά χρόνια, είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί ένα γονιδιακό τεστ ανίχνευσης της διαταραχής. Η προσπάθεια αυτή, η οποία έγινε με τη συνδρομή  του νοσοκομείου, το οποίο διατηρεί αρχείο, καταγράφει, παίρνει ιστορικό και κάνει τη συλλογή του δείγματος, απέδωσε και η εξέταση διενεργείται σήμερα στο γενετικό εργαστήριο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.

    «Έχουμε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση- σε πρώτη φάση 100.000 ευρώ- ώστε να ελεγχθεί ο πληθυσμός, ο οποίος είναι 5.000 άτομα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια εξαιρετική παρέμβαση προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια  φροντίδα  έρχεται να δώσει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, σε οργανωμένους προσυμπτωματικούς ελέγχους, σε οργανωμένα σχέδια πρόληψης των μειζόνων παραγόντων κινδύνου, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα στη χώρα μας, που είναι και η πρώτη αιτία θανάτου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρδιαγγειακά: Άγνοια για τα «βασικά» αποκαλύπτει διεθνής έρευνα
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ένα μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκεφαλικό επεισόδιο: Νιώσε τον παλμό και πρόλαβέ το



    ΣΧΟΛΙΑ