• Ροή Ειδήσεων

    Νέο ερευνητικό project επιχειρεί να βάλει τέλος στις πανδημίες

    • Έφη Τσιβίκα


    Mια προσπάθεια ανίχνευσης ιών που μπορούν να προκαλέσουν πανδημίες όπως ο Ebola, ο Zika και ο SARS ξεκίνησαν ερευνητές με την παγκόσμια πρωτοβουλία Global Virome Project. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ιών που υπάρχουν στην άγρια φύση είναι 1,7 εκατομμύρια, ενώ το κόστος αναγνώρισης αυτών μπορεί να υπερβεί τα 7 δισ. δολάρια.

    Το Global Virome Project, το οποίο περιγράφεται σε ομώνυμο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, είναι μια διεθνής συνεργασία για τον εντοπισμό και τον τερματισμό της εξάπλωσης της πλειονότητας των άγνωστων ιών του πλανήτη.

    Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της «Πανδημικής Εποχής», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

    Η συνεργασία επιδιώκει να εντοπίσει το 71% των 263.000 άγνωστων ιών με εκτιμώμενο κόστος 1,2 δισ. δολ. για μια περίοδο 10 ετών.

    «Καθαρά από φιλοσοφική θεώρηση, αν οι πανδημίες είναι η μεγάλη απειλή για την παγκόσμια υγεία σήμερα και τα μαθηματικά δείχνουν ότι αυξάνονται σε συχνότητα, διευρύνονται και αυξάνουν εκθετικά το κόστος, τότε δεν είναι ώρα να τις αντιμετωπίσουμε ως είδος που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για εμάς; », διερωτήθηκε ο κ. Peter Daszak, μέλος της διεύθυνσης του προγράμματος Global Virome Project και πρόεδρος της ΜΚΟ EcoHealth Alliance. Και συνέχισε: «Πρέπει συγκροτημένα να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό και το πρώτο βήμα είναι να βρούμε όλους τους ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ανακοινώθηκε η μελέτη του Ανθρώπινου Γονιδιώματος για πρώτη φορά, επικρίθηκε πολύ. Ήταν εξαιρετικά ακριβή, υπερβολικά φιλόδοξη και οι υποσχέσεις ήταν μεγάλες, όμως ο κόσμος έλεγε ότι επρόκειτο να φέρει επανάσταση στην Ιατρική. « Λοιπόν τελικά, αυτό έκανε», τονίζει ο Daszak . Η ΜΚΟ EcoHealth Alliance, θα διαθέσει στο Global Virome Project χάρτη με τα hotspots όπου δραστηριοποιείται προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες. Κατ΄ αρχάς θα χρησιμοποιηθούν σημεία στην Κίνα και την Ταϊλάνδη, αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη προστατεύει κατά σχεδόν 50% από τύπους καρκίνου
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος στην κοιλιά: Οι πιθανές αιτίες ανάλογα με το σημείο
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα σπάνιο νόσημα τον καθήλωσε στο κρεβάτι για 10 χρόνια. Σήμερα έχει φέρει τα πάνω κάτω.

     



    ΣΧΟΛΙΑ