• ΥΓΕΙΑ

    «Βαρύ» κεφάλι: Πότε υποδηλώνει κάτι σοβαρό

    ed


    Σε μια ουδέτερη ή όρθια θέση, το μέσο βάρος του κεφαλιού ενός ενήλικα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 κιλών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι είναι βαρύτερο απ’  ό,τι συνήθως κι αυτό δεν συμβαίνει χωρίς λόγο.

    Μερικές φορές, το σύμπτωμα οφείλεται στη μηχανική του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και σπάνια μπορεί να απαιτείται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

    Οι πιθανές αιτίες

    Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα πιθανά αίτια που δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου βάρους στο κεφάλι:

    Διαταραχές ισορροπίας

    Η ζάλη και ο ίλιγγος, που επηρεάζουν την ισορροπία, μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση μεγαλύτερου από το κανονικό βάρους στο κεφάλι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχής της ισορροπίας που περιλαμβάνουν:

    • Τη νόσο του Meniere
    • Τον ίλιγγο θέσης
    • Την αιθουσαία νευρωνίτιδα

    Μυασθένεια Gravis

    Η Μυασθένεια Gravis(MG) είναι μια κατάσταση που προκαλεί την εξασθένηση των μυών. Τα συμπτώματα μπορεί αρχικά να εμφανιστούν με αδυναμία και εύκολη κόπωση στους μυς του λαιμού και στη συνέχεια να επεκταθούν.

    Η Μυασθένεια Gravis μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολες ορισμένες λειτουργίες του ανθρώπου, όπως το μάσημα, η ομιλία ή το κράτημα του κεφαλιού σε όρθια θέση.

    Κακή στάση

    Σύμφωνα με την Διεθνή Χειρουργική Τεχνολογία, αν ο αυχένας και το κεφάλι αποκτήσουν μία κλίση προς τα εμπρός κατά περίπου 15 μοίρες, το κεφάλι μπορεί να  γίνει αισθητό σαν να ζυγίζει 27 κιλά. Σε περίπτωση που αποκτήσει κλίση 60 μοιρών, κοιτάζει δηλαδή στο έδαφος, το κεφάλι μπορεί να «ζυγίζει» 60 κιλά.

    Γι’ αυτό και αν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι αισθάνεται το κεφάλι του βαρύ, θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσει την στάση του. Η παρατεταμένη στάση που δεν είναι ουδέτερη ή όρθια μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του συμπτώματος.

    Πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα

    Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και πίεση στο κεφάλι κάνοντάς το να φαίνεται ιδιαίτερα βαρύ. Οι άνθρωποι βιώνουν αυτή την κεφαλαλγία όταν οι ρινικές δίοδοι στο μπροστινό μέρος του προσώπου είναι διογκωμένες.

    Τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να παγιδευτούν μέσα στις διόδους της μύτης, οδηγώντας σε οίδημα, κίτρινη βλέννη και ρινικές ακαθαρσίες.

    Κεφαλαλγία τύπου τάσεως

    Είναι η πιο συχνός τύπος κεφαλαλγίας και  δίνει την αίσθηση πίεσης ή σφιξίματος γύρω από το κρανίο. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ένταση στους ώμους και τον αυχένα, δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερου βάρους στο κεφάλι.

    Πότε να απευθυνθείτε σε ειδικό

    Συχνά το σύμπτωμα υποχωρεί με θεραπείες στο σπίτι, όπως η βελτίωση της στάσης του σώματος ή η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων τύπου τάσεως. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα αρχίσουν να επιδεινώνονται ή παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του ατόμου, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική θεραπεία.

    Μια περίπτωση όπου το κεφάλι μπορεί να είναι  «βαρύτερο» από το φυσιολογικό είναι όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Μερικά από τα σημεία που σχετίζονται με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

    • Δυσκολίες στην ομιλία
    • Οίδημα στο πρόσωπο
    • Ξαφνικά προβλήματα στην ισορροπία και στο περπάτημα
    • Ξαφνική και έντονη κεφαλαλγία
    • Αδυναμία στα χέρια και στον αυχένα

    Προσοχή! Ένα άτομο θα πρέπει να καλέσει αμέσως το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που πιστεύει ότι αντιμετωπίζει εγκεφαλικό επεισόδιο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά στις αιτίες του

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι λόγοι που η κατάθλιψη είναι συχνότερη στις γυναίκες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βακτήριο ευθύνεται για την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων – Ελπίδες για τη θεραπεία



    ΣΧΟΛΙΑ