• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Θετικοί οι fund managers για επιστροφή στην Ελλάδα


    Οι fund managers, κάποιοι από τους οποίους είχαν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα στην αποτυχημένη απόπειρα της χώρας να βγει στις αγορές πριν από δύο χρόνια, επεξεργάζονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εξαγορά ελληνικών ομολόγων το επόμενο καλοκαίρι για το οποίο έχει προγραμματιστεί η επόμενη έξοδος της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters.

    Με το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα – που βρίσκεται ήδη στο τρίτο πρόγραμμα bailout από την αρχή της οικονομικής κρίσης το… μακρινό 2009 – ευελπιστεί να ξαναμπεί στις διεθνείς αγορές την επόμενη χρονιά με σκοπό να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

    Η πιο πρόσφατη απόπειρα εξόδου στις αγορές που έγινε το 2014 ήταν, ουσιαστικά, μια τρύπα στο νερό: οι τιμές εκείνων των ομολόγων σύντομα κατέρρευσαν και παραμένουν ακόμη κάτω από την τιμή πώλησης, γεγονός που μαρτυράει ότι κάποια funds μπορεί ακόμη να μετράνε απώλειες.

    Σύμφωνα, όμως, με τα πρόσφατα νούμερα που κυκλοφόρησαν και δείχνουν την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο δρόμο της βελτίωσης και με την προοπτική να είναι τα ελληνικά ομόλογα σύντομα υποψήφια για το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να “τρομάξουν” και να φύγουν.

    “Το 2014 μοιάζει να είναι τόσο, μα τόσο μακρινό… Αποτελεί αρχαία ιστορία για εμάς”, δήλωσε ο Andrew Wilson, ο EMEA CEO της Goldman Sachs Asset Management, του οποίου η εταιρεία είχε εξαγοράσει ελληνικά ομόλογα το 2014, τα οποία έκτοτε έχουν πωληθεί.

    Τα πενταετή και τριετή ομόλογα που πούλησε η Ελλάδα το 2014 είχαν απολέσει περισσότερο από το μισό της αξίας τους τον Ιούλιο του 2015, την εποχή που η νέα τότε αριστερή κυβέρνηση είχε έντονες και εκτενείς συνομιλίες με τους πιστωτές οι οποίες λίγο έλειψε να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Και τα δύο ομόλογα διαπραγματεύονται κάτω από την αρχική τιμή πώλησής τους.

    Όμως, παρόλα τα ρίσκα που ενέχει το ελληνικό χρέος, τα ομόλογα αυτά προσφέρουν την προοπτική παλαιότερων αποδόσεων σε ένα κόσμο που η αξία του χρέους έχει εκτοξευθεί τη στιγμή που η κεντρικές τράπεζες έχουν ρίξει τα επιτόκια στα Τάρταρα και αγοράζουν ομόλογα για να στηρίξουν τις παραπαίουσες οικονομίες.

    Ο David Tan, ο επικεφαλής των επιτοκίων της JPMorgan Asset Management, δήλωσε ότι αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά ήταν ένας από τους λόγους που η εταιρεία του μπορεί να σκεφτεί να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

    Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι αυτή την περίοδο λίγο πάνω από το 8%, σημαντικά πιο κάτω από το 19% που ήταν στα μέσα του 2015 αλλά και πάλι πάνω από το 6% που ήταν την περίοδο που η Αθήνα είχε επιχειρήσει να βγει στις αγορές το 2014.

    “Θα ήμασταν προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων”, δήλωσε ο Tan και συνέχισε λέγοντας ότι “Πρέπει ως ένα βαθμό να κοιτάμε πίσω και να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, αλλά σε γενικές γραμμές οι επενδυτές πρέπει να κοιτάνε μπροστά”.

    Οι πιο τολμηροί εκ των επενδυτών, τα hedge funds, ήδη έχουν βάλει στο μάτι ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές, καθώς προβλέπουν πορεία ανάκαμψης για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Ως ένδειξη αυτής της ανάκαμψης, η κεντρική κυβέρνηση της Ελλάδας κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,57 δισ. ευρώ για τους πρώτους μήνες του 2016, όπως έδειξαν και τα νούμερα της Τρίτης, ένα νούμερο κατά πολύ μεγαλύτερο από τον στόχο των 874 εκ. ευρώ. Το ποσοστό της ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 επίσης ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Όμως η πιο ευρεία απήχηση που έχουν τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες του τρίτου προγράμματος στήριξης.

    Μια επιτυχής αξιολόγηση τον Οκτώβριο θα μπορούσε να κάνει ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να κρατήσει και την Αθήνα σε τροχιά μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους.

    Ο Rabbani Wahhab, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της εταιρείας London and Capital, δήλωσε ότι οι επενδύσεις του σε ελληνικά ομόλογα “δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα” ένα χρόνο πριν και έκτοτε τα έχει πουλήσει. Υποστήριξε όμως και ότι τα ελληνικά ομόλογα “θα μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον” εάν οι αποδόσεις ήταν να μειωθούν κι άλλο εξαιτίας του παράγοντα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα QE.

    Ένας από τους λόγους που μπορεί να φαντάζει δημοφιλής μια νέα πώληση ομολόγων είναι ότι τα funds πασχίζουν για να επενδύουν στο ελληνικό χρέος, καθώς πολλές από τις δανειακές συμβάσεις της κυβέρνησης έχουν συναφθεί με διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το ΔΝΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες παρακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του διαπραγματεύσιμου χρέους για ρυθμιστικούς λόγους .

    Γεγονός είναι ότι όταν η Ελλάδα εξέδωσε ένα πενταετές ομόλογο στις αρχές του 2014, καταγράφηκαν εντολές ύψους μεγαλύτερου από 20 δισ. ευρώ από 550 διαφορετικούς επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/chrimatistiriakes-agores-echoun-mia-teleftea-efkeria-anodou/67647

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/g-provopoulos-eparkos-kefaleopiimeni-ke-ikonomika-igiis-postbank/67713



    ΣΧΟΛΙΑ