• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Τα ΕΛΠΕ αγοράζουν αργό απευθείας από τους Ρώσους της Rosneft – Στις 300.000 δολάρια το όφελος

    γρηγορης στεργιουλης

    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    ΕΛΠΕ και Rosneft έδωσαν επισήμως τα χέρια καθώς στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταφτάσει το πρώτο φορτίο πετρελαίου στις εγκαταστάσεις του ελληνικού ομίλου κατευθείαν από τους Ρώσους, για πρώτη φορά χωρίς να μεσολαβήσει κανένας trader, όπως συμβαίνει συνήθως, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερους όρους στην προμήθεια. Αυτή η συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη Rosneft αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα, καθώς το φορτίο πετρελαίου αγοράστηκε με μεγάλη έκπτωση από τις τιμές που δίνουν οι traders για το ρωσικό πετρέλαιο στις αγορές.

    Όπως όλα δείχνουν, τα ΕΛΠΕ πέτυχαν όφελος ύψους 300.000-350.000 δολάρια για τα 1 εκ. βαρέλια, σε σχέση με την προμήθεια των traders. Είναι γεγονός ότι οι traders διακινούν την πλειοψηφία του ρωσικού πετρελαίου και γι’ αυτό το λόγο οι τιμές του είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες, αφού λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως ο όγκος και τα logistics.

    Η συμφωνία, που θα εγκαινιαστεί στα τέλη του επόμενου μήνα, περιλαμβάνει και μια ενδιαφέρουσα παράμετρο. Η Rosneft, η οποία μέχρι το έτος 2017 έχει συνάψει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες για τον έλεγχο της πλειοψηφίας της παραγωγής της, σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την επόμενη χρονιά και να αυξήσει την παραγωγή της που διαθέτει στους πιο σημαντικούς πελάτες της, ένας εκ των οποίων είναι και τα ΕΛΠΕ.

    Από την άλλη, ο ρώσικος γίγαντας, έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες στα κέρδη από τις εξαγωγές των άλλων προϊόντων πετρελαίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι τώρα λειτουργούσε τα δικά της διυλιστήρια ανάλογα με τις ανάγκες της εγχώριας ρωσικής αγοράς για καύσιμα. Στις απώλειες των κερδών, βέβαια, έχει συμβάλλει και η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά που επιβάλλει μειωμένες τιμές για το αργό, κάτι που έχει οδηγήσει τη Rosneft να επεξεργάζεται όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να βελτιώσει τις αποδόσεις της σε έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως είναι οι εξαγωγές.

    Η συνεργασία του ελληνικού ομίλου με τη Rosneft θα επεκταθεί – πέρα από το πρώτο φορτίο που θα την εγκαινιάσει – και με δύο επιπλέον φορτία που και αυτά θα φτάσουν απευθείας από τους Ρώσους, ενισχύοντας περαιτέρω τα οφέλη των ΕΛΠΕ από τις αλλαγές που έχουν γίνει στην πολιτική προμήθειας.

    Για την ιστορία, οι βάσεις για τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τους Ρώσους μπήκαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε ταξιδέψει ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης. Κατόπιν, στη ρωσική πρωτεύουσα, τη Μόσχα, στελέχη των ΕΛΠΕ πραγματοποίησαν συνάντηση με στελέχη της Rosneft και η συμφωνία, όπως και οι όροι της προμήθειας, επικυρώθηκαν. Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί πως παρόμοια επιτυχημένη συμφωνία είχε συναφθεί και με τη NIOC του Ιράν στο παρελθόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ns-lemos-apektise-ta-dio-aframax-ton-nafpigion-daehan-gia-86-ek-dolaria/70037



    ΣΧΟΛΙΑ