F

Οικονομία & Επιχειρήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: Ανακοινώσεις για μέτρα τις επόμενες 5-10 μέρες

  • του Βασίλη Τσεκούρα
Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

Χρήστος Σταϊκούρας


Τα μέτρα στήριξης επιχειρηματιών και εργαζομένων ανέλυσε ο  Χρήστος Σταϊκούρας

Δυο σημαντικά μέτρα που έχει «οικοδομήσει» το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο δίμηνο αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, ένα μέτρο που θα αντικαταστήσει αρκετά από τα υφιστάμενα μέτρα, όπως είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα ενοίκια, αλλά και το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», το οποίο θα επιδοτεί τη δόση των δανείων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, για ένα διάστημα 8 μηνών.

«Η πρότασή μας θα είναι για να καλυφθούν οι βασικές πάγιες δαπάνες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις. Με επιστρεπτέα προκαταβολή, πάγιες δαπάνες και Γέφυρα ερχόμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Όπως ανέφερε, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες 5 – 10 ημέρες, προκειμένου τα μέτρα των παγίων δαπανών και το «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», να τεθούν σε εφαρμογή, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν από την κρατική ενίσχυση, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως ο βασικός λόγος που τέθηκαν… εκτός κούρσας ήταν η αύξηση του τζίρου, κυρίως το 2020.

«Χθες καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της 6ης επιστρεπτέας προκαταβολής, περίπου 158 εκατ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση. Θέσαμε κάποια κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138.000 επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο του 2021, υψηλότερο το 2020. 188.000 επιχειρήσεις δε δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο του 2020. Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194.000 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δις ευρώ σε 550.000 επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενοίκια

Σχετικά με το μέχρι πότε θα ισχύει ότι το κράτος πληρώνει τα ενοίκια των επιχειρήσεων που είναι κλειστές, ο ίδιος ανέφερε ότι «χθες πληρώσαμε άλλους 31.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ιδιοκτήτες που έχουν βάλει πλάτη. Έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα για το πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τον Ιανουάριο».

Αποδείξεις

Τους επόμενους μήνες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και για το θέμα των αποδείξεων. «Αυτό ήταν ένα σωστό μέτρο γιατί θέλουμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Έχει μειωθεί η κατανάλωση, αλλά έχουν ενισχυθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα πρέπει να δούμε τη μείωση της κατανάλωσης και να τη διασταυρώσουμε με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Υπενθυμίζεται πως κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δαπανήσει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ προ ημερών ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε αναφέρει πως φέτος θα «μετρούν» και οι χάρτινες αποδείξεις, εφόσον δηλωθούν στην εφορία.

ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Τέλος, για το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Είναι μια άσκηση που θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έχουμε 22% και θέλουμε να υπάρξει περαιτέρω μείωση, 8%. Αυτό εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση αλλά και από την άσκηση των αντικειμενικών αξιών. Στόχος είναι εκεί που πραγματικά πρέπει να φορολογηθεί ακόμα περισσότερο ο πλούτος της χώρας, να φορολογηθεί. Ό,τι αποτέλεσμα προκύψει να δοθεί στο άλλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από τον ΕΝΦΙΑ όλα αυτά τα χρόνια. Επιδιώκουμε την άσκηση των αντικειμενικών αξιών να την τελειώσουμε φέτος».

Διαβάστε επίσης

Σταϊκούρας: Συνέχιση των μέτρων στήριξης λόγω της νέας δημοσιονομικής ευελιξίας

Χρήστος Σταϊκούρας: Στα €11,6 δισ. τα νέα μέτρα στήριξης του 2021


ΣΧΟΛΙΑ