• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Συμεών Παληός: Κατ’ αρχήν συμφωνία της Diana με τις τράπεζες – Αναβαθμίζει η Deutsche Bank τη μετοχή

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping


    Η  Diana Shipping, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Συμεών Παληού, προχώρησε σε κατ’αρχήν συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις που είχε με έναν από τους βασικούς δανειστές της, με στόχο την αναβολή πληρωμών τόκων και τη διαφοροποίηση όρων των συμβάσεων της.

    Ωστόσο, για να υπάρξει τελική συμφωνία θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι όροι και από τους υπόλοιπους πιστωτές της εταιρίας.

    Σύμφωνα με τη Diana, η κατ’ αρχήν συμφωνία με προβλέπει παράταση της καταβολής των τοκοχρεολυσίων και τροποποίηση στις χρηματοοικονομικές ρήτρες των συμβάσεων της.

    Όπως αναγράφεται στο ετήσιο report της ναυτιλιακής, ο μεγαλύτερος δανειστής της είναι η BNP Paribas. Η γαλλική τράπεζα χορήγησε πέρυσι δάνειο στη Dianna Shipping ύψους 165 εκατ. δολαρίων για αναχρηματοδότηση προηγούμενων δανείων. Παράλληλα ενέκρινε δάνειο 55 εκατ. δολαρίων το 2014 για την αγορά δύο πλοίων τύπου capesize.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Σύμφωνα με τον Amit Mehrotra της Deutsche Bank, αν η Diana πετύχει τη συμφωνία με όλους τους δανειστές της και αναβάλει τις πληρωμές χρεολυσίων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 78 εκατ. δολάρια, τα οποία πρέπει να καταβάλει άμεσα στους πιστωτές.

    Με βάση τη Deutsche Bank, η ναυτιλιακή πρέπει να καταβάλει μέχρι το τέλος του έτους 31 εκατ. δολάρια για πληρωμές τόκων και άλλα 47 εκατ. δολάρια την επόμενη χρονιά.

    Μία τέτοια εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα θετική, υποστηρίζει ο αναλυτής, καθώς η εταιρία δεν θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γλυτώσει τα δύσκολα, καθώς το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης στην αγορά ξηρού φορτίου, εξακολουθεί να επιβαρύνει την Diana, της οποίας οι μετοχές έχουν υποχωρήσει στα 2,29 δολάρια.

    Βέβαια, μπορεί η ναυτιλιακή να παραμείνει αντιμέτωπη με την παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ξηρού φορτίου, ωστόσο, η επίτευξη της συμφωνίας θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα της και να απομακρύνει το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο αναζήτησης κεφαλαίων από την αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της.

    Πρόσφατα, πάντως,  η Deutsche Bank βελτίωσε τη σύσταση της για τη μετοχή της Diana από “sell” σε “hold.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ch-vafias-dievrinsi-tou-stolou-eplixe-ta-apotelesmata-tis-stealthgas/69656



    ΣΧΟΛΙΑ