• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και τον Μάρτιο

    • του Βασίλη Τσεκούρα


    Το μέτρο της απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου επεκτείνει η κυβέρνηση και για το μήνα Μάρτιο, καθώς συνεχίζεται το lockdown.

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή θα έχουν μείωση κατά 100% στα ενοίκια Μαρτίου.

    Συγκεκριμένα:

    * η εστίαση,

    * τα γυμναστήρια,

    * οι επιχειρήσεις του πολιτισμού,

    * οι επιχειρήσεις του αθλητισμού

    * οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και

    * οι εταιρείες μεταφορών.

    Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

    Αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες

    Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις κλειστές επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

    Για παράδειγμα, για μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν θα λάβει κανένα ποσό από τον ενοικιαστή του, αλλά θα λάβει 800 ευρώ από το κράτος. Αντίστοιχα, αν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπα θα εισπράξει αποζημίωση ύψους 600 ευρώ.

    Πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

    Το μέτρο του μειωμένου ενοικίου επεκτείνεται και το Μάρτιο, με τις πληττόμενες επιχειρήσεις να έχουν δικαίωμα καταβολής «κουρεμένου» μισθώματος κατά 40%. Το μέτρο αφορά και την πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

    Το συνολικό κόστος του μέτρου για τα ενοίκια, , διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ για το σύνολο του Μαρτίου.

    Τα ενοίκια Νοεμβρίου – Ιανουαρίου

    Από την αρχή της κρίσης έως και τον Οκτώβριο έχουν συμψηφιστεί φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ σε 227.887 περιπτώσεις. Επίσης, για τον μήνα Νοέμβριο καταβλήθηκε αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ σε 176.404 ΑΦΜ.

    Επίκειται:

     Ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα στο Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.

     Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.

     Καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

     Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες – μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

    Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

    Τα ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

    Διαβάστε επίσης

    Νέο «πακέτο» μέτρων Σταϊκούρα – «Σπάει» στα δύο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

    Χρήστος Σταϊκούρας: Θα ρίξουμε 3 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2021
    Με αυτά τα στοιχεία θα καθοριστούν τα νέα μέτρα για την εστίαση
    Σταϊκούρας: Τα εννέα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ