• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, μάχη μέχρις εσχάτων: Ποιες οι επόμενες κινήσεις της κάθε πλευράς


    Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για κάθε θέμα που «τρέχει» στην επικαιρότητα με τον αρχηγό της ΝΔ μάλιστα να θέτει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση με αιχμή την ονομασία των Σκοπίων.

    Επίκεντρο της νέας σύγκρουσης αποτελεί εκ νέου ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για τις θέσεις του- σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης -αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ και φυσικά η τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, ως άμισθης επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

    Όλα αυτά με τις δικαστικές ενώσεις να στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης και όσων κυβερνητικών στελεχών επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις αλλά και με τον Πάνο Καμμένο να περνά στην αντεπίθεση και να καταθέτει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου εκτενή αναφορά σχετικά με την υπόθεση του πλοίου Noor 1 και άλλες σχετιζόμενες επιθέσεις.

    Μέσα σ’ αυτό το καυτό πολιτικό κλίμα το Μαξίμου υπερασπίζεται τις επιλογές του τόσο ως προς το πρόσωπο της κ. Θάνου όσο και προς τον κυβερνητικό του εταίρο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον ορισμό της απελθούσης Προέδρου του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής νομικής συμβούλου στην γενική γραμματεία του πρωθυπουργού απαριθμώντας μία σειρά από άλλες περιπτώσεις πρώην ανώτατων δικαστικών (Αθανασίου, Πικραμμένος) για τις οποίες τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ενοχλήθηκαν καθόλου σε αντίθεση με το σήμερα που «χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις».

    Ομοίως η κυβέρνηση και αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή της δεν προτίθεται να πάρει αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Νοοr 1.

    Αντιθέτως το Μαξίμου δείχνει ότι στηρίζει τις κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου πιστεύοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά να καταδείξουν κάποια συναλλαγή του υπουργού με τον ισοβίτη καταδικασθέντα για ναρκωτικά. Η κυβέρνηση τονίζει πως η ΝΔ συντηρεί το θέμα για να κάνει τυφλή αντιπολίτευση εξυπηρετώντας συγχρόνως επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα πιστεύει ότι από την ανακίνηση τη συγκεκριμένης υπόθεσης άλλοι βγαίνουν ζημιωμένοι και όχι η κυβέρνηση.

    Πάντως, είναι γεγονός ότι το Μαξίμου στην περίπτωση Καμμένου δεν έχει και δεύτερη επιλογή. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε χθες θέμα δεδηλωμένης δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο. Ο πρόεδρος της ΝΔ «χτυπάει» την συγκυβέρνηση για να προκαλέσει ρήγματα και πλέον ανοιχτά αμφισβητεί την κυβερνητική πλειοψηφία διαπιστώνοντας πως κατά την γνώμη του ο Π. Καμμένος διατυπώνει διαφορετική γραμμή από την επίσημη εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων.

    Το πρωθυπουργικό επιτελείο αντιλαμβάνεται την προσπάθεια της Πειραιώς να ανάψει φωτιές στο κυβερνητικό δίπολο. Ωστόσο όσο η ΝΔ θα επιτίθεται για τον Καμμένο επιχειρώντας τρύπες στην κυβερνητική συνοχή, τόσο το Μαξίμου θα «αγκαλιάζει» τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων γνωρίζοντας πως η συμπόρευση με το κόμμα του είναι μονόδρομος. Χωρίς την συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ πραγματικά η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη. Κάτι που δείχνει να γνωρίζει καλά και ο Π. Καμμένος ο οποίος στηρίζει με την κυβέρνηση στις κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να παραλείπει ωστόσο να ακολουθεί και την δική του ατζέντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιφυλάξεις Στουρνάρα για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Πολύ νωρίς για έξοδο στις αγορές»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολ Τόμσεν: Στις 20 Ιουλίου η συζήτηση του ΔΝΤ για το χρέος – Καλοδεχούμενη η έξοδος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάνης Βαρουφάκης: Τι κρύβεται πίσω από την υστερία για το παράλληλο σύστημα πληρωμών



    ΣΧΟΛΙΑ