• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ασφυξία στην αγορά! Στα 5,13 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους

    εξωδικαστικός μηχανισμός χρέηχρέη επιχειρήσεις


    Αρνητικά είναι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στους ιδιώτες έφτασαν τον Ιούνιο στα 5,134 δισ. ευρώ  (3,882 δισ. ληξιπρόθεσμα + 1,252 δισ. εκκρεμείς επιστροφές φόρων) έναντι 5,067 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως έξι μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2016, το Κράτος και η εφορία χρωστούσαν 4,804 δισ. στους ιδιώτες (3,579 δισ. ληξιπρόθεσμα + 1,225 εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

    Εάν στο επίσημο χρέος του κράτους προστεθούν και οι εκκρεμείς συντάξεις (που στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν σε σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ), και άλλες πληρωμές υποχρεώσεων που εκκρεμούν και δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο υπολογισμό (όπως επιστροφές από τα Τελωνεία), τότε το ποσό εκτοξεύεται κοντά  στα 7 δισ. ευρώ.

    Η εικόνα είναι χαρακτηριστική της ζημιάς που προκάλεσε η παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας μέχρι την τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με το κράτος, υπό πίεση, να καθυστερεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδωνις Γεωργιάδης: «Για τις πολιτικές μας αψιμαχίες το Ερρίκος Ντυνάν θα κινδυνέψει να κλείσει»

     



    ΣΧΟΛΙΑ