• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΕΦΚ στο κρασί: Έστρεψε έναν ολόκληρο κλάδο στην παρανομία

    Γενικός Διευθυντής της Semeli Winery και Οινολόγος, Λεωνίδας Νασιάκος


    Τεράστια προβλήματα και πρωτοφανή αναστάτωση στην ελληνική οινοποιία έχει δημιουργήσει η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, που αποφάσισε η κυβέρνηση πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

    Παράγοντες του κλάδου υπογραμμίζουν πως οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, και τονίζουν πως τα περισσότερα απ’όσα είχαν προβλέψει και προειδοποιήσει είναι σήμερα πραγματικότητα.

    Επισημαίνουν μάλιστα πως οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου περί κατάργησης του μέτρου μέσα στο 2017 δεν είναι αρκετές, καθώς η ζημιά έχει πλέον γίνει και σε μεγάλο βαθμό είναι μη αναστρέψιμη….

    Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Semeli Winery και Οινολόγο, Λεωνίδα Νασιάκο, τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα που έφερε ο ΕΦΚ στο κρασί. Ειδικότερα:

    1. Επιβάρυνε με πρωτοφανή γραφειοκρατία τα οινοποιία: Σύμφωνα με τον κ. Νασιάκο, οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να επιλύσουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τα Τελωνεία, ενώ ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος σε περίπτωση ελέγχου να βρεθούν υπόλογοι χωρίς να φέρουν ουσιαστικά ευθύνη…

    2. Αφαίρεσε ρευστότητα από τα οινοποιεία σε μια εποχή που η τραπεζική χρηματοδότηση σπανίζει: Οι εταιρείες, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της Semeli αναγκάζονται να δεσμεύουν πολύτιμα κεφάλαια για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του ΕΦΚ, ο οποίος επιβαρύνει τα οικονομικά σαν ένας ακόμη φόρος.

    3. Οδήγησε σε γιγάντωση το παραεμπόριο χωρίς να αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα Κρατικά Ταμεία: Η διακίνηση χύμα κρασιού χωρίς παραστατικά στην κυριολεξία «εκτοξεύθηκε» σε δυσθεώρητα επίπεδα αμέσως μετά την εφαρμογή του μέτρου, πλήττοντας τις νόμιμες επιχειρήσεις ενώ δεν έφερε τα έσοδα που προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών στα δημόσια έσοδα. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από την φορολογία στο κρασί ένα χρόνο ήταν σχεδόν 10 εκατ. ευρώ λιγότερα από την στιγμή που εφαρμόστηκε το μέτρο.

    Η μεγαλύτερη ζημιά, ωστόσο όπως λέει ο κ. Νασιάκος ήταν ότι «έμαθε έναν ολόκληρο κλάδο στην παρανομία… «Ο κλάδος συνήθισε να δουλεύει χωρίς παραστατικά, και αυτό ήταν η χειρότερη δυνατή εξέλιξη», τόνισε ο ίδιος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διπλή βόμβα από Σ. Θεοδωρόπουλο: «Κοντά στην εξαγορά της ΒΙΚΗ- Δεν θα αργήσει η είσοδος της Chipita στο Χρηματιστήριο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Semeli της Lyktos Group υλοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον ελληνικό αμπελώνα!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι σάλπιγγες του πολέμου ήχησαν – Το σχέδιο Μητσοτάκη, η άμυνα Τσίπρα και η «αχίλλειος πτέρνα»



    ΣΧΟΛΙΑ