• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Moody’s: Credit positive για τις κυπριακές τράπεζες η μείωση της ανεργίας

    • NewsRoom
    moodys

    Moody’s


    Στις 31 Οκτωβρίου, η Eurostat δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην Ευρωζώνη και μεμονωμένα στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο υποχώρησε 2,8% το Σεπτέμβριο , στο 7,4% σε σχέση με πέρσι.

    Η βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Κύπρο είναι credit positive για τις κυπριακές τράπεζες, επειδή η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών διευκολύνει την αναδιάρθρωση και τη σταδιακή εξόφληση των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τα νοικοκυριά.

    Αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλότερο από τι ήταν πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση και παραπάνω και από το μέσο όρο της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο (6,7%), ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας στην Κύπρο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

    Οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό και εν μέρει στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Η βελτίωση της αγοράς εργασίας και η αύξηση του εισοδήματος στα νοικοκυριά  θα στηρίξουν την αναδιάρθρωση και τη σταδιακή αποπληρωμή του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων  (NPEs).

    Περίπου το 52% των δανείων των νοικοκυριών είναι μη εξυπηρετούμενα, αντιπροσωπεύοντας το 61% των  συνολικών προβληματικών δανείων των κυπριακών τραπεζών.

    H Moody’s εκτιμά περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας για το επόμενο έτος και εκτιμά μία ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ στο 4% το 2018 και στο 3,7% το 2019.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ