• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Μαριχουάνα …start! Άκρωs εθιστικές οι μετοχές της Κάνναβης  

    • NewsRoom


    Η ιστορία…

    Η χρήση της μαριχουάνας πάει πίσω πολλά εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότερες αρχαίες φυλές φαίνεται να το χρησιμοποιούσαν όχι σαν ναρκωτικό αλλά ως φαρμακευτικό μέσο. Η καλλιέργεια της κάνναβης ξεκίνησε στην Κεντρική Ασία και αργότερα επεκτάθηκε στην Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική.

    Ο αρχαίος Ιστορικός μας,  Ηρόδοτος αναφέρει την τελετουργική χρήση του φυτού από τους Σκύθες – μία νομαδική φυλή βοσκών της Ευρασίας. Στις αρχές του 12ου αιώνα, το κάπνισμα της κάνναβης γίνεται γνωστό στη Μέση Ανατολή, ενώ αργότερα Άραβες έμποροι μεταφέρουν την κάνναβη στην ακτή της Μοζαμβίκης.

    Το 1830 ο Sir William Brooke O’Shaughnessy, Ιρλανδός γιατρός που σπούδαζε στην Ινδία, διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα κάνναβης θα μπορούσαν να βοηθήσουν  να μειωθεί ο πόνος στο στομάχι και ο εμετός σε άτομα που έπασχαν από χολέρα.

    Τον 19ο αιώνα η παραγωγή κάνναβης διαδίδεται και στην Ελλάδα για να απαγορευτεί η καλλιέργεια και η χρήση το 1890. Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, η κάνναβη αρχίζει να απαγορεύεται για μη-ιατρική χρήση στις ΗΠΑ και ειδικά στις Νότιο-Δυτικές πολιτείες. Καλιφόρνια (1915), Τέξας (1919), Λουιζιάνα (1924) και Νέα Υόρκη (1927).

    Παρόν

    Υπολογίζεται ότι οι  Αμερικανοί ξοδεύουν γύρω στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε νόμιμη και μη νόμιμη χρήση μαριχουάνας. Η όρεξη τους φαίνεται να αυξάνεται καθώς σήμερα έχεις μεγαλύτερη πρόσβαση στο ναρκωτικό. Σύμφωνα με το Business Insider, η προσωπική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ ενώ η φαρμακευτική χρήση αυτής επιτρέπεται σε 30 πολιτείες. Ο Καναδάς θα νομιμοποιήσει την προσωπική χρήση της κάνναβης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Arcview Market Research και BDS Analytics, στη Νότια Αμερική, οι πωλήσεις νόμιμης κάνναβης , ανήλθε στα 9,7 δισ. δολάρια το 2017, ποσοστό που αντιπροσωπεύει 33% αύξηση σε σχέση με το 2016. Ενώ οι προβλέψεις των πωλήσεων της νόμιμης κάνναβης θα ανέλθει στα 24.5 δισ. δολάρια μέχρι το 2021! 

    Η δυναμική μίας τέτοιας αγοράς, δε θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχους και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η Tilray θεωρείται παγκόσμιος  ηγέτης στην έρευνα, την καλλιέργεια, την επεξεργασία και τη διανομή κάνναβης ενώ η μετοχή της (κωδ. TLRY) έχει καταγράψει κέρδη άνω του 400% από το IPO τον Ιούλιο.

     

    Η καναδική Canopy Growth  επέκτεινε την παραγωγική της μονάδα στον Καναδά κατά  1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, καθώς ο Καναδάς ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τη προσωπική χρήση της κάνναβης την ερχόμενη εβδομάδα. Η μετοχή της Canoby(κωδ. CGC) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει κέρδη άνω του 80% από την αρχή του έτους.

    .



    ΣΧΟΛΙΑ