• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Μ. Κατσαρού Βαφειάδη: Θα δώσουμε νέα πνοή στo Makedonia Palace διατηρώντας το χαρακτήρα του

    maria katsarou vafiadis Makedonia Palace

    Μαρία Κατσαρού Βαφειάδη, interior designer και επικεφαλής MKV Design


    Η Μαρία Κατσαρού Βαφειάδη, η διακεκριμένη interior designer που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και ανέλαβε να δώσει νέα μορφή στο ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, Makedonia Palace, μιλάει στο mononews και στον Ευριπίδη Κουτσοχρήστο. Είναι η γυναίκα που οραματίστηκε την MKV Design, μια εταιρεία που έχει διεκπεραιώσει μεγαλεπήβολα projects τόσο στην Ελλάδα (Ecali Club, Elounda beach, Grand Resort Lagonissi, Costa Navarino κ.α.) όσο και στο εξωτερικό, για τα οποία έχει διακριθεί και βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο.

    Η MKV Design ιδρύθηκε το 1999 από την κα. Βαφειάδη με έδρα το Λονδίνο. Αποστολή της είναι να φέρνει εις πέρας έργα που διακρίνονται για την υψηλή τους αισθητική, την καινοτομία και την ποιότητα, ενώ την ίδια στιγμή, κάνουν πραγματικότητα το όραμα των ανθρώπων που εμπιστεύονται την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία του δυναμικού της.

    Η κα. Βαφειάδη, η οποία αποτελεί ηγετική παρουσία στο δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο του interior design, εδώ και δύο δεκαετίες, πρωτοπορεί εφαρμόζοντας συνεχώς νέες ιδέες, δημιουργεί τάσεις και με γνώμονα το εξαιρετικό της γούστο και την αίσθηση της πολυτέλειας, καταφέρνει να διηγηθεί μοναδικές ιστορίες μέσα από τα έργα που αναλαμβάνει. Ενίοτε, επιλέγει να δώσει νέα πνοή σε εμβληματικά κτήρια που “αφήνονται” στα μαγικά της χέρια, αλλάζουν τελείως πρόσωπο και ξεκινούν τη νέα τους “ζωή”.

    maria katsarou vafiadis
    Η Μαρία Κατσαρού Βαφειάδη, interior designer & επικεφαλής MKV Design

    Μια τέτοια είναι και η περίπτωση του project της ανακαίνισης του Makedonia Palace, του οποίου η μεταμόρφωση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017. Στόχος είναι να επανατοποθετήσει αυτό το εμβληματικό ξενοδοχείο στο χάρτη της πολυτελούς φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας και να αποκτήσει μια εντελώς καινούρια διάσταση.

    Ξεκινώντας, θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για την εταιρεία σας. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της MKV Design; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λονδίνου για την έδρα της;

    Η σχέση μου με το interior design είναι πολύ παλιά. Σπούδασα αρχιτεκτονική, έχοντας καταλάβει από νωρίς ποια είναι η κλίση μου. Τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν τον δρόμο τους. Ο χώρος των ξενοδοχείων μου ασκούσε πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία. Επίσης, ανέκαθεν μου άρεσαν τα ταξίδια – στοιχείο απαραίτητο για τη δουλειά μας.

    Μετά από συλλογή επαγγελματικών εμπειριών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης για αρκετά χρόνια, οικογενειακοί λόγοι με έφεραν στο Λονδίνο. Εκεί μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά αγαπούσα, το interior design ξενοδοχείων, αρχικά δουλεύοντας σε μια πολυεθνική εταιρεία και στη συνέχεια, το 1999, ιδρύοντας την MKV Design.

    Δεκαεπτά χρόνια μετά, η εταιρεία μας είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες του χώρου, έχοντας υπογράψει μια σειρά παρεμβάσεων και ριζικών ανακαινίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: από ιστορικά καταλύματα και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μέχρι spa και πολυτελείς κατοικίες. Πολλές από τις δημιουργίες της εταιρείας έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς design.

    Πώς σας προσέγγισαν για το project της ανακαίνισης του “Makedonia Palace”, του ιστορικού αυτού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης;

    Όπως σε όλα τα έργα αυτού του βεληνεκούς, έτσι και στην περίπτωση του Μακεδονία Παλλάς, ακολουθήθηκε μια διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης μελετητικών γραφείων, τα οποία ξεπερνούσαν τα ελληνικά σύνορα. Η ομάδα του κ. Ιβάν Σαββίδη γνώριζε την εταιρεία μας, έχοντας παρακολουθήσει προηγούμενα έργα μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το γραφείο μας αξιολογήθηκε ως το πλέον κατάλληλο.

    Ίσως σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είμαι Ελληνίδα και ταυτόχρονα έχω διεθνή εμπειρία. Το Makedonia Palace είναι ένα ξενοδοχείο ταυτισμένο με τη Θεσσαλονίκη και θεωρούμε τιμή μας ότι μας ανατέθηκε η ανακαίνισή του. Θεωρούμε ότι πρέπει να του δοθεί μια νέα πνοή, χωρίς να αλλοιωθεί η ταυτότητά του. Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους.

    the romanos
    Το ξενοδοχείο “The Romanos, A Luxury Collection Resort”, στο υπερπολυτελές συγκρότημα Costa Navarino στην Πύλο, είναι μονάχα ένα από τα πολλά και σημαντικά έργα που έχει αναλάβει η MKV Design στην Ελλάδα

    Η παρουσία της εταιρείας σας στην Ελλάδα – μέσω των έργων που έχετε διεκπεραιώσει εδώ – είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Πείτε μας για αυτά τα έργα που έχετε αναλάβει στη χώρα μας.

    Παρότι το γραφείο μας είναι διεθνές, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που καλούμαι να αναλάβω ένα έργο στην πατρίδα μου. Το πρώτο ελληνικό project ήταν η ανακαίνιση του Ecali Club το 1999. Ακολούθησε μια σειρά από πολύ γνωστά ξενοδοχεία. Ενδεικτικά αναφέρω το Elounda Beach στην Κρήτη, το Αμφιτρύων και το Nafplia Palace στο Ναύπλιο, το Mykonos Grand Hotel & Resort, το Grand Resort Lagonissi, το συγκρότημα Costa Navarino στην Πύλο και την επέκταση του Blue Palace στην Ελούντα.

    Τώρα ολοκληρώνεται η ανακαίνιση ενός εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, του παλιού Υπουργείου Παιδείας, που πλέον στεγάζει το πολυτελές ξενοδοχείο Electra Metropolis. Συγχρόνως, μέσα στο 2017 θα ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση του Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.

    Μιλήστε μας για τα projects που έχετε αναλάβει στο εξωτερικό. Αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς από ένα αντίστοιχο ελληνικό έργο ή ένα έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι και η έδρα σας;

    Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα είναι παραθεριστικά, λόγω του κλίματος και της γεωγραφίας της χώρας μας. Ωστόσο, στο εξωτερικό, το portfolio μας είναι πολύ πιο διευρυμένο. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στις αναπαλαιώσεις ιστορικών ξενοδοχείων πόλεως όπως το Esplanade Zagreb στο Ζάγκρεμπ, το Schweizerhof στη Βέρνη, το Royal Savoy στη Λωζάνη, αλλά και το πιο πρόσφατο έργο μας, το Sheraton Grand Park Lane στο Piccadilly του Λονδίνου, ίσως το πιο σημαντικό παράδειγμα Art Deco στη βρετανική πρωτεύουσα. Βεβαίως, δουλεύουμε και σε νεόκτιστα κτίρια, όπως το Grand Hyatt Abu Dhabi, το Kempinski στην Βουδαπέστη και το Corales Resort στην Τενερίφη.

    Παρότι δεν το διαφημίζουμε ιδιαίτερα, ασχολούμαστε αρκετά και με κατοικίες. Είμαστε τυχεροί γιατί, εκτός από την Ευρώπη, έχουμε δουλέψει στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, και αυτό μας βοηθά να έχουμε μια πραγματικά παγκόσμια αντίληψη στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα έργα μας. Βέβαια, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βρετανία, αλλά και οπουδήποτε αλλού, η πρόκληση είναι πάντα η ίδια. Κι αυτό διότι μία από τις βασικές μας αξίες είναι η μοναδικότητα του κάθε έργου, το οποίο προσεγγίζουμε κάθε φορά με τόλμη και πρωτοτυπία. Κάθε χώρος είναι μοναδικός και η σχεδίασή του βασίζεται στην επιθυμία μας να καινοτομήσουμε.

    Δεδομένου ότι η δουλειά σας έχει βραβευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο, είστε ένας άνθρωπος που μπορεί να προβάλλει θετικά την Ελλάδα και να λειτουργήσει ως πρεσβευτής της στη διεθνή κοινότητα. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτό το ρόλο και πόση σημασία έχει για εσάς;

    Όταν η δουλειά σου επιβραβεύεται είναι, αναμφίβολα, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό και τιμητικό. Σε ικανοποιεί, σου υπενθυμίζει ότι οι κόποι σου δεν πήγαν χαμένοι και σου δίνει ώθηση για το μέλλον. Σε όλη μου την επαγγελματική διαδρομή δεν ξέχασα ποτέ από πού προέρχομαι. Η ταυτότητα της Ελληνίδας είναι στο DNA μου και όταν μου παρουσιάζεται η ευκαιρία να προωθήσω τη χώρα μου, ιδίως τον τουρισμό της, το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Βέβαια, ζώντας και δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια στο Λονδίνο, έχω μάθει να συμμετέχω στην πολυπολιτισμικότητα αυτής της τόσο δυναμικής και ζωντανής πόλης. Το Λονδίνο φιλοξενεί και δίνει ευκαιρίες κυριολεκτικά σε όλες τις φυλές του πλανήτη. Είμαστε όλοι περήφανοι για τον τόπο από τον οποίο ερχόμαστε, αλλά ταυτόχρονα είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας, μακριά από τοπικιστικά και γεωγραφικά στεγανά. Αυτή είναι και η μαγεία του Λονδίνου, παρά τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάζονται εδώ, όπως άλλωστε και οπουδήποτε αλλού.

    Bürgenstock Hotel
    Το ξενοδοχείο “Bürgenstock”, στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο Bürgenstock της Ελβετίας, ένα από τα πιο πρόσφατα projects της MKV Design, πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του το 2017

    Πόσο έχει επηρεαστεί ο χώρος του interior design από την οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια;

    Αρκετά, όπως συνέβη και με όλους τους κλάδους. Ωστόσο, το interior design προσαρμόστηκε διεθνώς στα νέα δεδομένα και έτσι δεν θα έλεγα ότι βγήκε χαμένο. Είναι αλήθεια ότι οι οικονομικές αντιθέσεις διευρύνθηκαν: υπάρχουν αυτοί που αύξησαν τις περιουσίες τους, υπάρχουν κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, το interior design έχει μπει στην καθημερινότητά μας και είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πάντες. Εκτός από τις δαπανηρές επιλογές, σήμερα το interior design μπορεί να προσφέρει λύσεις για όλα τα βαλάντια. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πλούσιος για να κάνει τον χώρο του όμορφο και λειτουργικό. Στο γραφείο μας έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις μεγάλο budget για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

    Σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει το Brexit την MKV Design; Πολλές εταιρείες σκέφτονται ακόμα και να μεταφέρουν την έδρα τους από το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της αστάθειας που έχει δημιουργηθεί από το δημοψήφισμα και έπειτα. Εσάς κατά πόσο σας απασχολεί η εξέλιξη αυτή;

    Το Brexit μας απασχολεί ιδιαίτερα, αλλά κυρίως στον βαθμό που, όταν γίνει, θα επηρεάσει την πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου. Σε αυτή την πόλη συνυπάρχουν η κουλτούρα, η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα. Πάρτε για παράδειγμα το δικό μας γραφείο, στο οποίο εργάζονται άνθρωποι με 15 διαφορετικές εθνικότητες! Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι δυνατότητες και τι ευελιξία σου δίνει αυτό το στοιχείο, ειδικά για ένα γραφείο σαν το δικό μας, που δραστηριοποιείται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Δεν μου περνάει καν από το μυαλό ότι το Λονδίνο μπορεί να χάσει αυτή τη φυσιογνωμία του.

    Ως προς τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit, αυτές δεν μας αγγίζουν, τουλάχιστον για την ώρα. Είμαστε μια εταιρεία που δουλεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου και αυτό μας προσφέρει ένα βαθμό ευελιξίας. Συγχρόνως, το γεγονός ότι υποχωρεί η αξία της λίρας λειτουργεί υπέρ μας, καθώς μας καθιστά πιο ελκυστικούς στη διεθνή αγορά. Προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά και ελπίζουμε για το καλύτερο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Βρετανία, όπου είναι η έδρα της εταιρείας μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-megaliteri-naftiliaki-tou-kosmou-allazi-selida-meta-apo-112-chronia/76340

     



    ΣΧΟΛΙΑ