ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε περίοδο έντονης επενδυτικής ανάπτυξης εισέρχεται ο ΑΔΜΗΕ, με τη διοίκηση να δίνει ιδιαίτερη έμφαση, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2026, στην εξέλιξη των μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων και στη σταδιακή ενίσχυση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του Διαχειριστή, που γίνονται ο μοχλός ανάπτυξης της επόμενης ημέρας
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, όπως τόνισε ο Γιάννης Καράμπελας, CEO ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει την ενίσχυση του ηπειρωτικού συστήματος μεταφοράς, τις μεγάλες διασυνδέσεις των νησιών αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της διασυνοριακής δυναμικότητας, αποτελεί τον βασικό μηχανισμό ανάπτυξης των μελλοντικών εσόδων του Ομίλου. Τόνισε μάλιστα ότι όπως κάθε χρόνο αναμένεται επιτάχυνση των επενδύσεων στο δεύτερο μισό του έτους.
Το μήνυμα που έδωσε η διοίκηση στους αναλυτές είναι ότι η ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος. Καθώς τα έργα ολοκληρώνονται και εντάσσονται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση, αυξάνεται το κεφάλαιο επί του οποίου ο Διαχειριστής δικαιούται ρυθμιζόμενη απόδοση.
Με αυτή την έννοια, η ολοκλήρωση των Κυκλάδων, η έναρξη της επόμενης γενιάς μεγάλων νησιωτικών διασυνδέσεων και η ενίσχυση των διεθνών ηλεκτρικών διαδρόμων εκτός από τεχνικά έργα εκσυγχρονισμού του συστήματος, αποτελούν και τον πυρήνα της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης του Ομίλου.
Παράλληλα, η επιτυχής ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, την οποία η διοίκηση χαρακτήρισε σημαντικό ορόσημο, ενισχύει το χρηματοδοτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιηθεί το ιδιαίτερα απαιτητικό επενδυτικό πρόγραμμα των επόμενων ετών.
Για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο, η ονομαστική προ φόρων απόδοση έχει οριστεί σε 6,87% για το 2026 και 6,92% για το 2027 και το 2028, προσφέροντας, σύμφωνα με τη διοίκηση, ορατότητα ως προς τις αποδόσεις των επενδύσεων σε μια περίοδο κατά την οποία η περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ διευρύνεται σημαντικά.
Ολοκληρώνεται η τέταρτη φάση των Κυκλάδων
Στο μέτωπο των νησιωτικών διασυνδέσεων, ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα του 2026 είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, το κατασκευαστικό σκέλος ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη οι τελικές δοκιμές και η διαδικασία θέσης σε λειτουργία, με την πλήρη ηλεκτροδότηση του έργου να αναμένεται εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους.
Η ολοκλήρωση των Κυκλάδων σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη μετάβαση του επενδυτικού προγράμματος στην επόμενη γενιά μεγάλων νησιωτικών έργων, καθώς ο ΑΔΜΗΕ προωθεί τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η διοίκησε τόνισε ότι έχει εξασφαλίσει πλήρως τις δανειακές συμβάσεις της ΕΤΕπ για τα δύο μεγάλα νησιωτικά έργα, για το Βόρειο Αιγαίο και τη διασύνδεση των Κυκλάδων.
Για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, η διοίκηση ανέφερε ότι το έργο του υποβρύχιου καλωδίου έχει περάσει στη διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για μία διασύνδεση ισχύος περίπου 1 GW και μήκους περίπου 1.290 χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την ηλεκτρική σύνδεση της Ρόδου και στη συνέχεια της Καρπάθου με το ηπειρωτικό σύστημα.
Παράλληλα προχωρά και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σκύρο και τη Χίο. Και σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες για το υποβρύχιο καλωδιακό έργο έχουν προχωρήσει προς τον προσυμβατικό έλεγχο, βάζοντας το έργο σε τροχιά κατασκευής, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης προς το τέλος της δεκαετίας.
Προχωρά η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας–Ιταλίας
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει ο ΑΔΜΗΕ και στην ενίσχυση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, οι οποίες αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς αλλά και για την ενοποίησή της με το ευρωπαϊκό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ΑΔΜΗΕ και Terna προχωρούν τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Ιταλίας, η οποία προβλέπεται να προσθέσει περίπου 1 GW επιπλέον μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των δύο χωρών. Η νέα γραμμή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αύξησης των διασυνοριακών ροών και της δυνατότητας εξαγωγής και εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το ελληνικό σύστημα.
Η ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων συνδέεται άμεσα και με τη μεταβολή του ρόλου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, καθώς η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ αυξάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα προς τις γειτονικές αγορές και για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της πλεονάζουσας πράσινης παραγωγής.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασύνδεση Κύπρου–Ισραήλ, η διοίκησε τόνισε ότι έχει υποβάλει την επενδυτική πρόταση στις ρυθμιστικές αρχές ώστε να τη μελετήσουν και να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το έργο.
Για το Great Sea Interconnector, τέθηκε αναλυτική ερώτηση προς τη διοίκηση σχετικά με τη συναλλαγή/είσοδο της Meridian: ποια αποτίμηση χρησιμοποιήθηκε, τι ποσό καταβλήθηκε σε μετρητά και ποιες μελλοντικές χρηματοδοτικές δεσμεύσεις παραμένουν για τον ΑΔΜΗΕ.
Η διοίκηση απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ουσιαστικά ότι, καθώς η τηλεδιάσκεψη αφορά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2026, προτιμά να μείνει στις πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και ότι η αγορά θα ενημερωθεί όταν υπάρξουν ουσιώδεις εξελίξεις. Πρόσθεσε ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Meridian έχει εισέλθει ως πλειοψηφών μέτοχος στην ESI, ενώ ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στρατηγικός μέτοχος.
Ισχυρή αύξηση εσόδων και EBIT
Η επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας συνοδεύεται ήδη από σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο κατά το οποίο τα EBITDA ανήλθαν στα 193 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 26,4% σε σχέση με το 2025), επιβεβαιώνοντας τη θετική τροχιά της εταιρείας.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 22,6%, στα 270,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από το Σύστημα Μεταφοράς, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 255,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 20%.
Σημαντική ήταν παράλληλα και η συμβολή των εσόδων από δικαιώματα διασυνδέσεων, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 14,5 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 52,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Η άνοδος αυτή αποτυπώνει και την αυξανόμενη οικονομική σημασία των διασυνοριακών διασυνδέσεων για τον Διαχειριστή.
Στην πλευρά του κόστους, τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 80,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,6%, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων το EBIT αυξήθηκε κατά 45% και ανήλθε στα 136,3 εκατ. ευρώ.
Για το 2026, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επιβεβαίωσε το βασικό guidance και τη συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας, με κύριο μοχλό το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και την αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (RAB). Υπενθυμίζεται ότι για φέτος η διοίκηση έχει θέσει στόχο EBITDA 350–380 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 165–185 εκατ. ευρώ, με τις επενδύσεις να εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν στα 1,7 δισ. ευρώ, καθώς ξεκινά ο νέος ισχυρός επενδυτικός κύκλος του Διαχειριστή.
Σε επίπεδο αποδόσεων, για τη ρυθμιστική περίοδο έχει οριστεί ονομαστικό προ φόρων WACC 6,87% για το 2026 και 6,92% για το 2027-2028, κάτι που στηρίζει την αύξηση των ρυθμιζόμενων εσόδων όσο μπαίνουν νέα έργα στη βάση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Όσα θα πει ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ – Μήνυμα σε Τουρκία με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο – Τι θα πει για Κυπριακό και ΤΝ
- Trastor: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δωρεάν διάθεση στον CEO 145.747 νέων μετοχών
- Πιερρακάκης για Millenium: Στόχος μας η Αθήνα να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό κόμβο για επενδύσεις και διεθνές ταλέντο
- Κάρνεϊ: Εξέτασε το «ακραίο» σενάριο μιας αμερικανικής προσάρτησης του Καναδά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.