• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Εντυπωσιακό! BlackRock: Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στη μετατόπιση τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων


    H BlackRock, o μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων, ύψους σχεδόν 5 τρισ. δολαρίων, επισήμανε ότι οι επενδυτές κατά τις επόμενες αξιολογήσεις κινδύνου που θα πραγματοποιήσουν για τη χάραξη των επόμενων κινήσεων τους, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν για να τη σταματήσουν.

    “Η θέσπιση νέων κανονισμών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται” αναφέρει η BlackRock. “Οι κίνδυνοι έχουν υποτιμηθεί αλλά σύντομα μπορεί να αρχίσουν να διαφαίνονται”.

    Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμπεριέλαβαν το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα θεμάτων της τελευταίας συνεδρίασης του G20, ενώ τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα πλάνο για τον περιορισμό των εκπομπών.

    Η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη θέσπιση διεθνών νόμων, οι οποίοι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι εταιρίες και κατά συνέπεια και οι επενδυτές, θα δραστηριοποιούνται μελλοντικά.

    “Οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να αγνοούν τις κλιματικές αλλαγές” υποστηρίζει ο Philip Hildebrand, αντιπρόεδρος της BlackRock, και η Deborah Winshel, επικεφαλής του τμήματος που εξετάζει τις επιπτώσεις στον χώρο της επένδυσης.

    “Ορισμένοι μπορεί να αμφισβητήσουν την επιστήμη πίσω από όλο αυτό, ωστόσο όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα νέων κανονισμών σχετικά με το κλίμα. Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εντάξουν την ευαισθητοποίηση για τις κλιματικές αλλαγές στις επενδυτικές τους διαδικασίες”, αναφέρουν τα δύο στελέχη της BlackRock.

    Οι σημερινές πολιτικές δεν επαρκούν για να σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες μεταξύ των εθνών, ο πλανήτης θα είναι περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος του αιώνα.

    Αυτό είναι το γράφημα της BlackRock:

    blackrock1

    Οι μεταβολές στις καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο ακραίες, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους που συνδέεται με τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό προκαλεί συνεχώς μεγαλύτερη διαρροή κεφαλαίων από εταιρικούς και κυβερνητικούς πόρους.

    Το παρακάτω γράφημα της BlackRock αποτυπώνει τη μεταβολή αυτή:

    blackrock2

    Προσπαθώντας να τεθεί όλο αυτό υπό έλεγχο με πρωτοβουλίες για την ενεργειακή απόδοση, θα χρειαστούν συντονισμένες επενδύσεις από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Ακόμη και με τα υφιστάμενα πλάνα, ο πλανήτης είναι τρισεκατομμύρια δολάρια πίσω από την επένδυση που χρειάζεται να γίνει για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον.

    Για έναν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία να εξασφαλίσει το είδος της απόδοσης που λείπει από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008 και μετά.

    Συγκεκριμένα η BlackRock αναφέρει: “Ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απαιτεί σημαντικές δαπάνες για τη δημιουργία πράσινων υποδομών και τη μείωση των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων. Αυτό δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς που προσελκύουν κεφάλαια ή βιομηχανίες που κινδυνεύουν να καταστραφούν».

    Ακολουθεί το σχετικό διάγραμμα:

    black3

    Στο μεταξύ, το πόσο αποτελεσματική είναι μια εταιρεία που υιοθετεί “πράσινες” πρωτοβουλίες αποτελεί ένα καλό τρόπο για να αποφασίσει κάποιος αν αξίζει να επενδύσει σε αυτήν. Οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις και έχουν διαφοροποιήσει τα σχέδια τους φαίνεται να έχουν ήδη υψηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις εταιρίες που δεν το έχουν κάνει.

    Και εδώ είναι ότι το τελικό γράφημα:

    black4

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/prin-apo-10-chronia-o-mark-zuckerberg-iche-mia-idea-gia-facebook-afti-pou-allaxe-ton-kosmo/72257



    ΣΧΟΛΙΑ