• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Βουτιά στο ΧA και στην αγορά ομολόγων μετά την απόφαση του ESM

    Στερλίνα


    Αναταράξεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων προκάλεσε η απόφαση του ESM για προσωρινό «πάγωμα» της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους. Αθρόες ρευστοποιήσεις έπληξαν το Χρηματιστήριο Αθηνών με έμφαση στους τραπεζικούς τίτλους, ο δείκτης των οποίων σημείωσε βουτιά 7,57%, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των 10ετών εκτινάχθηκαν πάνω από το 7%. 

    Η διαφαινόμενη διάψευση των προσδοκιών της αγοράς για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2016 και η δυστοκία στις σχέσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τους συνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά την περασμένη εβδομάδα, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.  Η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι τον Μάρτιο, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, μόλις δύο 24ωρα πριν την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο για τη συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ με σκοπό την επίτευξη πολιτική λύσης.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,21% στις 619,19 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 616 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 63,41 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,61%, στις 1.673,38 μονάδες, ενώ απώλειες 2,59% κατέγραψε ο Mid Cap και στις 748,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,57% στις 809,45 μονάδες.

    Οι μετοχές

    Οι τραπεζικοί τίτλοι δέχθηκαν τα πυρά των πωλητών. Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 9,87%, η Εθνική κατέγραψε απώλειες 7,79% και η Eurobank τερμάτισε με πτώση 7,67%. Απώλειες 6,25% σημείωσε η Alpha Bank.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν ακόμη η Ελλάκτωρ που έχασε ποσοστό 5,17% και οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Aegean που έκλεισαν με πτώση άνω του 4%.

    Ακολούθησαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ και Βιοχαλκο, με πτώση που ξεπέρασε το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση για τη Grivalia και τον ΟΛΠ. Η ΕΕΕ υποχώρησε κατά 1,39%, η Lamda έκλεισε με πτώση 1,50% ενώ λιγότερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι Τιτάν, Σαράντης, Μυτιληναίος, Folli Follie και ΓΕΚ Τέρνα.

    Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κόντρα στο πτωτικό κύμα κινήθηκαν η Motor Oil που έκλεισε με κέρδη 1,45% και η Jumbo που ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,61%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έγγραφο-ντοκουμέντο: Έτσι δέσμευσαν τη χώρα χειροπόδαρα – Η κυβέρνηση αποδέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Αυτοί είναι οι νόμιμοι τρόποι για να μη πληρώσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Τραπεζίτης-«έκπληξη» αναλαμβάνει τα ηνία;



    ΣΧΟΛΙΑ