• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αύριο η αποζημίωση έως €800 στους εργαζόμενους 278.000 επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βρούτσης


    Αύριο 27 Νοεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 800 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, καθώς η επιχείρηση που απασχολούνταν έκλεισε με κρατική εντολή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων χρήματα θα λάβουν εργαζόμενοι από 278.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για το Νοέμβριο ανέρχεται σε 800 ευρώ και υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που τέθηκε ο εργαζόμενος σε ανατολή με ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

    Αύριο θα αποπληρωθούν και οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης για το μήνα Οκτώβριο, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, με την αποζημίωση ειδικού σκοπού να ανέρχεται σε 534 ευρώ. αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ θα λάβουν και οι καλλιτέχνες, οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί που βρίσκονταν σε αναστολή τον Οκτώβριο.

    Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την επικράτεια οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις ξεκινούν από τις 3 ή από 7 Νοεμβρίου. Το ποσό της ειδικής αποζημίωσης υπολογίζεται αναλογικά με 26,66 ευρώ ημερησίως.

    Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν εργαζόμενοι σε :

    τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό, πολιτισμό

    Επίσης εργαζόμενοι σε κλειστούς ΚΑΔ σε :

    Κοζάνη ,Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες

    Παράλληλα το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 746,5 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής, από 3 Νοεμβρίου μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι σε κλειστούς ΚΑΔ σε:

    Αιτωλοακαρνανία, Άνδρο, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσο, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κύθνο, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κω, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Λήμνο, Μεσσηνία, Μήλο, Μύκονο, Νήσους Αττικής (εξαιρουμένου του Δήμου Σαλαμίνας), Πάρο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Σποράδες, Σύρο, Τήνο, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίο, Αμοργό, Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Βόρειο Τομέα Αθηνών, Δράμα, Δυτική Αττική Δυτικό Τομέα Αθηνών, Έβρο, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξο, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ξάνθη, Πειραιά, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική, Σαλαμίνα.

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 640 ευρώ για 24 ημέρες αναστολής, από τις 7 Νοεμβρίου μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι σε κλειστούς ΚΑΔ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Να σημειωθεί ότι αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 586,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής τα οποία έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9/11/2020.

    Η διαφορά με τους άλλους μήνες είναι πως ειδικά για τον Νοέμβριο η ημερομηνία έναρξης του χρονικού διαστήματος της αναστολής – από το οποίο εξαρτάται και το ύψος της ειδικής αποζημίωσης – ποικίλλει ανάλογα με τις διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων ανά επιδημιολογικό επίπεδο ή ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά την επικράτεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξάνονται οι μισθοί από 112 ευρώ έως 322 ευρώ το χρόνο – Μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις από 168 ευρώ έως 500 ευρώ το χρόνο

    Πώς θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές το 2021 – Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε 75.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους

    Πώς θα γίνει η μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών το 2021- Αλλαγές στη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων



    ΣΧΟΛΙΑ