• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Σαρωτικό κύμα ελέγχων από την ΑΑΔΕ στις τουριστικές περιοχές-Το νησί με ποσοστό παραβατικότητας 62%

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Στα «κόκκινα» δουλεύουν οι μηχανές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που, από την αρχή του καλοκαιριού, έχει εξαπολύσει κλιμάκια ελέγχων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως εκείνες που συγκεντρώνουν την πλειονότητα του καλοκαιρινού τουρισμού, προκειμένου να διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

    Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ είχε εξαγγείλει το πλάνο για δραστικούς ελέγχους αυτό το καλοκαίρι, πολλές είναι οι επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που «πιάνονται» να έχουν παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία και να έχουν ελλείψεις ως τα δηλωθέντα κέρδη. Ταυτόχρονα, αξιοσημείωτο είναι ότι η δράση της ΑΑΔΕ είναι τέτοια που, σε ορισμένα μέρη, ενδεικτικό είναι ότι πολλοί καταστηματάρχες δηλώνουν «κουρασμένοι» να βλέπουν και να ξαναβλέπουν τα κλιμάκια να τους επισκέπτονται και να τους ελέγχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας κατάστασης αποτελεί, φυσικά, η Μύκονος.

    Αναλυτικότερα, χαρακτηριστικό της δράσης των κλιμακίων της ΑΑΔΕ αποτελεί το γεγονός ότι, μόνο τον Ιούνιο, διενεργήθηκαν συνολικά 7.735 έλεγχοι σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς, προέκυψε ότι το μέσο ποσοστό παραβατικότητας άγγιξε το 32%.

    Στα νησιά στην πρώτη θέση, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ελέγχων, βρίσκεται η Ζάκυνθος ενώ η παραβατικότητα χτύπησε «κόκκινο» στην Κέρκυρα με τους παραβάτες να ανέρχονται στους 6 στους 10 που ελέχθησαν.

    Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο, οι περιοχές, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι, ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, η Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν με παραβάσεις στο 55% των ελεγχόμενων.

    Ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, το Ρέθυμνο με 166 ελέγχους και 20% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, τα Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα έφθασε στο 62%.

    Αναφορικά με τις κατηγορίες επιχειρήσεων, στις οποίες σημειώνονται οι περισσότερες φορολογικές παραβάσεις, τα σκήπτρα της πρωτιάς κρατούν η εκμετάλλευση ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και τα ανθοπωλεία.

    Αναφορικά με τους κλάδους, στους οποίους επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι των κλιμακίων της ΑΑΔΕ, υψηλότερη παραβατικότητα κατέγραψαν οι:

    -Εκμετάλλευση ταξί 81%
    -Πλυντήρια αυτοκινήτων 75%
    -Ανθοπωλεία 73%
    -Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%
    -Μανικιούρ Πεντικιούρ 63%
    -Δικηγόροι 63%
    -Ψητοπωλεία – Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%
    -Κομμωτήρια – Κουρεία 62%
    -Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%
    -Πρατήρια καυσίμων 54%
    -Χερσαίες – Θαλάσσιες μεταφορές 53%
    -Λιανικό εμπόριο 36%
    -Εστίαση 33%
    -Καταλύματα 24%

    Αναφορικά με τις αντιδράσεις, που εκφράστηκαν χθες από τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πλέον στενή επαφή με τους ελεγκτές, εκείνο που υποστηρίχθηκε είναι ότι οι ελεγκτές πηγαίνουν έχοντας προαποφασίσει ότι θα επιβάλλουν πρόστιμα και θα κλείσουν επιχειρήσεις. Πηγές της ΑΑΔΕ, πάντως, σημειώνουν ότι, στα τρία χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997 – καμία από τις επιχειρήσεις, που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο, δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν προσέφυγε σχετικά.



    ΣΧΟΛΙΑ