• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία: Πώς θα κάνετε την αίτηση για ρύθμιση οφειλών

    • NewsRoom
    ρυθμιση οφειλων


    Άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων και πλέον οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr)) και με τη χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου τους στο Taxisnet να προχωρήσουν τη διαδικασία για την υποβολή της αίτησης ρύθμισης των οφειλών τους.

    Η συγκεκριμένη σελίδα για τους οφειλέτες είναι η εξής: https://www.aade.gr/polites/aitisi-rythmisis-ofeilon

    Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες ρυθμίσεις για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, με στόχο την εισαγωγή περισσότερων δικαιούχων.

    Ειδικότερα, άλλαξαν τα εξής:

    – η ελάχιστη δόση μειώθηκε από τα 30 στα 20 ευρώ

    – το επιτόκιο της ρύθμισης περιορίστηκε από το 5% στο 3%

    – δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις χωρίς κριτήρια μπορούν να υπαχθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν βασική οφειλή έως και ένα εκατομμύριο ευρώ

    – αίρονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους φορολογούμενους που εντάσσονται στη ρύθμιση

    Επιπλέον, τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι τα εξής:

    – οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2018

    – με επιλογή του οφειλέτη, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων και αφορούν υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31/12/2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31/12/2018.

    – βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ ανά Υπηρεσία που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε 2%.

    – εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης.

    Οι επιχειρήσεις

    – Η ένταξη στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

    Ειδικά για τις επιχειρήσεις, καταργούνται μεν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Έτσι, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να καταβάλλουν την οφειλή τους:

    Σε εφάπαξ πληρωμή, υπάρχει απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις.

    Σε 2- 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

    Σε 5- 12 δόσεις, έκπτωση 85%.

    Σε 13- 24 δόσεις, έκπτωση 80%.

    Σε 25- 36 δόσεις, «κούρεμα» 75%.

    Σε 37- 48 δόσεις, έκπτωση 45%.

    Σε 49- 60 δόσεις, έκπτωση 30%.

    Σε 61- 72 δόσεις, μείωση 20%.

    Σε 73- 96 δόσεις, έκπτωση 15%.

    Σε 97- 120 δόσεις, μείωση τόκων και προσαυξήσεων κατά 10%.

    Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση πρέπει, εφόσον θέλουν να δουν βελτίωση στους όρους αποπληρωμής, να υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση και να επιλέξουν τις δόσεις που επιθυμούν και το ποσό που θα καταβάλλουν.

    Πότε χάνεται η ρύθμιση

    • Δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    • Δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή.

    • Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος μέρους εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός διμήνου από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η προθεσμία καταβολής τους έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή.

    • Υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ