• First Top Stories

    The wise man: Οι τολμηροί παίκτες της Play και ο άτολμος υπουργός του ΕΣΠΑ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία βυθίζει το ΕΣΠΑ

    Σε πέντε μήνες τελειώνει και το 2018 αλλά το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 δε λέει να ξεκινήσει! Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης πανηγύριζε προ μηνών για τις μεγάλες απορροφήσεις. Και ας μην έχει δώσει ούτε ένα ευρώ μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που προωθούν τις επενδύσεις όπως το περίφημο “Ανταγωνιστικότητα” και το “Μεταφορές και Περιβάλλον”.

    Χαρίτσης
    Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η στήλη δεν έχει και σε μεγάλη εκτίμηση τους ΕΣΠΑτζήδες, το πλήθος των συμβούλων και αεριτζήδων που ζει από τις …μελέτες και τις αιτήσεις για τα κοινοτικά κονδύλια. Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε πως σε περίοδο χρηματοδοτικής ασφυξίας το ΕΣΠΑ αποτελεί μια λύση, είτε είσαι νέος επιχειρηματίας, είτε ισχυρή επιχείρηση που θέλει να προχωρήσει μια ακόμα επένδυση.

    Βέβαια, που να το καταλάβει αυτό ο κ. Χαρίτσης; Πρόσθεσε τόση γραφειοκρατία στις διαδικασίες των προγραμμάτων που δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ούτε το 2020!

    Έφτασαν μέχρι του σημείου να διαρρέουν πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο πληροφοριακό σύστημα το οποίο υποτίθεται πως δημιουργήθηκε για να επιταχύνει τις απορροφήσεις!

    Τώρα καταλαβαίνουν οι πρώην ηγέτες του “Δεν Πληρώνω” πως με χάιδεμα αυτιών και επιδόματα κάτω από το τραπέζι δεν παίρνει μπροστά η κρατική μηχανή. Στο επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι καλύτεροι!

     

    Οι τολμηροί της Play

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας
    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας. Βασικός μέτοχος Sunlight & Public

    Μια χαρά τα πήγε η δεύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας, η Play που ελέγχεται από τον Πάνο Γερμανό και την ισλανδική Novator. Κόντρα στη δύσκολη συγκυρία, η δημόσια εγγραφή προχωρά και η τιμή εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας αποτιμά την Play στα 2,2 δισ. ευρώ.

    Δεν θα είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στη Βαρσοβία, είναι και το μεγαλύτερο IPO ιδιωτικού ομίλου στην ιστορία της Πολωνίας.

    Όλα αυτά συμβαίνουν όταν προ 15θημέρου ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Raiffeisen ανέβαλε την προσπάθεια για εισαγωγή του 15% της πολωνικής θυγατρικής στο χρηματιστήριο Βαρσοβίας.

    Οι Financial Times επισημαίνουν πριν από λίγες ημέρες και η ουγγρική εταιρεία logistics Waberer International προχώρησε στην εισαγωγή των μετοχών στη Βουδαπέστη, παρά τη σχετικά χαμηλότερη αποτίμηση. Κάτι ξέρουν, πάντως, στον όμιλο Γερμανού: Μέσα σε δέκα χρόνια η Play πήγε από το 5% της πολωνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας στο 27% και ανταγωνίζεται κολοσσούς όπως η T-Mobile της Deutsche Telekom και η Orange.

    Αν περάσει και αυτό από τους θεσμούς…

    Επειδή πήγε η κουβέντα στα επιδόματα και στο χάιδεμα αυτιών διαφόρων κομματόσκυλων, στην αγορά πέφτουν στοιχήματα για το αν θα περάσει από τους θεσμούς το σχέδιο νόμου Σκουρλέτη.

    Πρόκειται για σχέδιο νόμου 120 άρθρων που ξεχειλίζει από ρουσφέτια, παροχές, φωτογραφικές ρυθμίσεις (ακόμα και άρση πειθαρχικών διώξεων επίορκων δημοτικών υπαλλήλων ή δημάρχων!) για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

    Όπως υποστηρίζουν οι πλέον απελπισμένοι, “αν και αυτό το σχέδιο νόμου περάσει από τους θεσμούς, τότε πρέπει να παραδώσουμε ταυτότητες και κωδικούς e-banking στην εφορία της γειτονιάς μας και να αναχωρήσουμε”!

    Ένας ακόμα διαγωνισμός για ξενοδοχείο στο κέντρο

    Η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας πρέπει, πάντως, να έχει αναπτύξει ισχυρά αντισώματα στα όσα μίζερα εκπορεύονται από τα υπουργικά γραφεία. Στοιχηματίζει, επίσης, πως η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα θα ενισχυθεί περαιτέρω. Γι’ αυτό και βλέπουμε συνωστισμό επενδυτών γύρω από οποιοδήποτε κτίριο του κέντρου βγαίνει σε πλειστηριασμό.

    Για όσους δεν προλάβατε, σας έχουμε μια πρόταση. Στις 31 Οκτωβρίου υποβάλλονται ηλεκτρονικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% του κτιρίου στη Βερανζέρου 26 που στεγάζει το εννέα ορόφων ξενοδοχείο “Ηνίοχος”.

    Το Ταμείο προσπαθεί χρόνια να πωλήσει το συγκεκριμένο ακίνητο πάντως. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα είναι πιο “καθαρό” σε σύγκριση με τις προηγούμενες, άκαρπες, απόπειρες.

    Ακόμα βρέχει πλειστηριασμούς στην Πετζετάκις

    Για την τιμή των όπλων οι τράπεζες συνεχίζουν τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων της κραταιάς κάποτε εξαγωγικής βιομηχανίας Πετζετάκις η οποία εδώ έχει πτωχεύσει εδώ και χρόνια.

    Πάρτε για παράδειγμα την Εθνική Τράπεζα η οποία την επόμενη Τετάρτη βγάζει σε πλειστηριασμό οικόπεδο πέντε στρεμμάτων με αποθήκη, που είχε η Πετζετάκις στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

    Τι βάρη έχει το συγκεκριμένο ακίνητο; Βουνό! Επί του ακινήτου υφίστανται δώδεκα προσημειώσεις, τρεις υποθήκες, μία δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης, μία κατάσχεση και μία επιταγή!



    ΣΧΟΛΙΑ