• Big Story

    Ποιά μεγάλα deals φέρνει η έξοδος στις αγορές


    Σαν το πιστόλι του αφέτη, η έξοδος της χώρας στις αγορές θέτει σε κίνηση μια σειρά από επενδυτικές πρωτοβουλίες από το εξωτερικό που στην ουσία περιμένουν έναν καταλύτη.

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν το πρώτο «κλειδί», τονίζουν στο mononews τραπεζίτες, και τώρα το τεστ των αγορών θα επιταχύνει την υλοποίηση έτοιμων deals που είχαν μείνει σε αναμονή.

    Οι τραπεζίτες έχουν γίνει αποδέκτες ενδιαφέροντος από διεθνή funds για επιχειρήσεις βιώσιμες αλλά και για επιχειρήσεις υπερχρεωμένες που χρήζουν αναδιάρθρωσης.

    Το KKR που τοποθετήθηκε ήδη στην ελληνική αγορά μέσω της συνεργασίας με την Alpha Bank και την Eurobank, και όλα τα μεγάλα διεθνή funds όπως τα Fortress, Apollo, Baupost, Blackstone, Bain, Third Point, Oaktree, York Capital, Centerbridge, μεταξύ άλλων, βλέπουν ευκαιρίες σε κλάδους όπως καταρχάς ο τουρισμός, αλλά και στους κλάδους του εμπορίου, των τροφίμων και ποτών, της υγείας, των μεταφορών, των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως και στα ακίνητα, βρίσκονται στο επίκεντρο.

    Η ανακατάταξη του επιχειρηματικού χάρτη έχει ήδη ξεκινήσει αλλά χρειάζεται μια επιτάχυνση που μόνο το μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να δώσει. Στο πλαίσιο αυτό, και υγιείς έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές θα ενισχύσουν την παρουσία τους και όπως λέει στο mononews κορυφαίος τραπεζίτης, σε πολλά πεδία, θα «κονταροχτυπηθούν» στα ίσα με τους ξένους.

    Οι ιδιωτικοποιήσεις θα παίξουν επίσης ρόλο καταλύτη και για τις σχεδιαζόμενες κινήσεις, επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό είναι έτοιμα και έχουν κάνει λεπτομερείς σχεδιασμούς.

    Προφανώς χρειάζεται το κατάλληλο κλίμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο ξένου fund στην Ελλάδα, ο οποίος τονίζει ότι δεν βοηθούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

    Η κυβέρνηση το γνωρίζει καθώς και πρόσφατα στο ταξίδι του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ δόθηκε το σχετικό μύνημα από αμερικανούς επενδυτές.

    Η ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς ευνοεί την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα, όπως και οι χαμηλές αποτιμήσεις ελληνικών assets, και η διαδικασία αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων και κλάδων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της διαχείρισης προβληματικών δανείων.

    Το ρίσκο της χώρας φαίνεται να περιορίζεται και οι ξένοι επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν θέσεις σε μια χώρα που αναμένεται, αν δεν υπεισέλθει ο παράγοντας της ελληνικής πολιτικής αστοχίας που δυστυχώς έχει εμφανιστεί αρκετές φορές, να ξεκινήσει ένα σπιράλ ανάπτυξης.

    Το ενδιαφέρον για τον τουρισμό είναι ενδεικτικό και οι πωλήσεις ξενοδοχείων εντός Αθηνών ή σε άλλες περιοχές συγκεντρώνουν σημαντικές προσφορές ήδη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, θα ενταθούν κινήσεις από πλευράς τραπεζών με καταγγελίες και αναδιαρθρώσεις ώστε το τοπίο την άνοιξη του 2018 να είναι διαφορετικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραπεζικές πηγές: Επισπεύδει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές τις επόμενες 48 ώρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταπέλτης το ΔΝΤ: Καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου: Στρατηγικός στόχος η έξοδος από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση το καλοκαίρι του 2018



    ΣΧΟΛΙΑ