• First Top Stories

    Περίεργα σενάρια περί δυσκολιών χρηματοδότησης του ΟΛΘ

    the wise man

    the wise man


    Καλογρίτσας ή άλλος; Εδώ ο Καλογρίτσας, εκεί ο Καλογρίτσας, που είναι ο Καλογρίτσας; Το ερώτημα αυτό είναι επίκαιρο γιατί σήμερα αναμένεται η δημοπράτηση του έκτου τμήματος του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος που είχε κοπεί σε οκτώ τμήματα.  Στους διαγωνισμούς για τα τέσσερα πρώτα τμήματα είχε επικρατήσει, με τεράστιες εκπτώσεις (άνω του 50%) η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών του ομίλου Καλογρίτσα. Στον πέμπτο διαγωνισμό ο όμιλος Καλογρίτσα, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, δεν εμφανίστηκε και πλειοδότησε η Ιντερκάτ.

    Το έκτο τμήμα, “Κάτω Αχαϊα – Σαγαίϊκα” είναι προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ. Θα εμφανιστεί ο όμιλος του Χρ. Καλογρίτσα; Σημειώστε πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση για τον οδικό άξονα!

    Αύριο τα σπουδαία και οι κινήσεις Σαββίδη

    Η δημοσιοποίηση της επιστολής που έστειλε η Dimera Media Investments Ltd. του Ιβάν Σαββίδη στην Alpha Bank για το Mega Channel μόνο ως σήμα στους επίδοξους διεκδικητές του ΔΟΛ μπορεί να θεωρηθεί. Γιατί; Γιατί ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εμφανίζεται έτοιμος να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια, μέσω αύξησης κεφαλαίου της Τηλέτυπος 25 εκατ. ευρώ. Και πως τα 8 εκατ. ευρώ θα τα δώσει για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Βρε τύχη, πάνω στην ατυχία τους!

    Έτσι ο Ιβάν ο Τρομερός, ενημερώνει τους διεκδικητές του ΔΟΛ (που ελέγχει το 22,1% της Τηλέτυπος) πως θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

    Κυριακή κοντή γιορτή καθώς αύριο 31 Μαίου κατατίθενται οι προσφορές για τον ΔΟΛ, με τον όμιλο Σαββίδη να φαντάζει σίγουρος υποψήφιος.

    Το ζήτημα είναι τι θα πράξουν οι άλλοι ενδιαφερόμενοι από τους εφοπλιστές – π.χ. Μαρινάκης, μέχρι κάποιους μικρότερους εκδότες με φιλοδοξίες αλλά με “τσέπες-καβούρια”, όπως λένε για τον εκδότη της Δημοκρατίας.

    Εχουν ή δυσκολεύονται να  βρούν τα λεφτά αυτοί που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό του ΟΛΘ; 

    Ο “πάγος” που έχει πέσει από την κυβέρνηση σε κάθε διαγωνισμό (ολοκληρωμένο ή μη) ιδιωτικοποιήσεων ενόψει της 15ης Ιουνίου έχει επηρεάσει και την υπόθεση του ΟΛΘ για το 67% του οποίου πλειοδότησε η κοινοπραξία της γερμανικής Deutsche Invest με τη γαλλική CMA CGM και τον όμιλο Σαββίδη.

    Γι’ αυτό και διακινούνται σενάρια περί δυσκολιών του επενδυτικού σχήματος ώστε να βρει τα 232 εκατ. ευρώ που προσέφερε, κλπ.

    Μην εκπλαγείτε αν δείτε πως στο χρηματοδοτικό σχήμα συμμετέχουν, κατά τα πρότυπα της Fraport και των περιφερειακών αεροδρομίων, διεθνείς οργανισμοί τύπου EBRD, ΕΤΕπ, κλπ! Οχι πως δεν έχουν λεφτά οι μέτοχοι του σχήματος, αλλά για διασπορά ρίσκου βρε αδερφέ!

    Κάποιοι θεωρούν, πάντως, πως οι αρνητικές διαρροές προέρχονται από τον Πειραιά καθώς οι Κινέζοι της Cosco φοβούνται πως η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα στερήσει σημαντικά φορτία από τον ΟΛΠ. Θα έπρεπε, πάντως, να το περιμένουν, με δεδομένο πως επιχειρήσεις από γειτονικές βαλκανικές χώρες (αρκετές από τις οποίες είναι ελληνικών συμφερόντων) αναζητούσαν επί χρόνια αξιόπιστο εταίρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Αλλος για Πόρτο Χέλι

    Στο Πόρτο Χέλι, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Ververonta Hotel αναζητούν στρατηγικό επενδυτή για τη μετατροπή του κλειστού από το 2003 ξενοδοχείου σε παραθεριστικό συγκρότημα. Κι εμείς θυμηθήκαμε πως πως προ διετίας, το ΤΑΙΠΕΔ που είχε επιχειρήσει να πωλήσει τεράστιο ακίνητο στη Βερβερόντα 650 στρεμμάτων. Το ακίνητο διέθετε, μάλιστα, και άδεια για την κατασκευή ιδιωτικού αεροδρομίου για μικρά αεροπλάνα.

    Ο διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου ξεκίνησε τότε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να διαφημίζει τα πλεονεκτήματα του ακινήτου. Όμως εμφανίστηκε το τοπικό δασαρχείο το οποίο ενημέρωσε πως σημαντικό κομμάτι είχε χαρακτηριστεί δασικό! Η μεγαλύτερη έκταση του ακινήτου προορίζονταν για ήπια τουριστική αξιοποίηση, η οποία περιελάμβανε τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών και ενός γηπέδου γκολφ 9 οπών.

    Όποιος ενδιαφέρεται πάντως για το Ververonta Hotel να γνωρίζει ότι πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 86 στρεμμάτων εντός του οποίου κατασκευάστηκε το 1970 το σημερινό ξενοδοχείο. Το σχέδιο ανάπτυξης που προωθείται προβλέπει την κατασκευή περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων και τη λειτουργία 260 δωματίων.

    Στα θετικά της επένδυσης περιλαμβάνεται η εγκεκριμένη χρηματοδότηση 8,9 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο. Στα αρνητικά της υπόθεσης, όμως, πρέπει να συμπεριληφθεί το γεγονός πως πωλούνται και άλλα (πιο φιλόδοξα) σχέδια στην περιοχή, όπως η περίφημη επένδυση Killada Hills Golf Resort της Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη.



    ΣΧΟΛΙΑ