• First Top Stories

    Γιατί καθυστερούν οι επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ; Ποιοι στοχεύουν την ελληνική διοίκηση;

    the wise man

    the wise man


    Kαθυστερούν οι Κινέζοι της Cosco τις επενδύσεις στον ΟΛΠ: Το Πεκίνο αναμένεται να μονοπωλήσει την ατζέντα των επενδύσεων στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την οποία έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν πως αν γυρίσει ο πρωθυπουργός με ένα …σακί επενδύσεις θα έχει ακόμα πιο εύκολη δουλειά κατά την ψήφιση του νέου, επικαιροποιημένου, μνημονίου.

    Την ίδια στιγμή, όμως, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά προβληματίζουν κάποια κυβερνητικά στελέχη.

    Οι συχνές παρεμβάσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή δε φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά από τον κινεζικό όμιλο της Cosco ο οποίος όλο και κάποια αφορμή βρίσκει για να καθυστερήσει.

    Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη επιρροή του ΟΛΠ εντός του ομίλου Cosco δημιουργεί και τριβές στα εσωτερικά του ομίλου με στόχο την ελληνική διοίκηση. Για να δούμε ποιος θα αντέξει.

    Η θεία από το Πεκίνο

    Στους Κινέζους (εκτός Cosco) ελπίζουν και ορισμένοι τουριστικοί επιχειρηματίες οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν εξαγγείλει επενδύσεις που αδυνατούν να υλοποιηθούν εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων με τη χρηματοδότηση.

    Πάρτε για παράδειγμα την εταιρεία “Νησία Μαρέζα ΑΕ” η οποία συνδέεται και με το γνωστό επιχειρηματία Άγγελο Μπενόπουλο (μεταξύ άλλων συμμετέχει στο Δ.Σ.της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και προωθεί τουριστική επένδυση σε έκταση 780 στρεμμάτων στη θέση “Νησί Μαρέζα – Κοκόσι” στη δημοτική ενότητα Σαρωνικού της Κορίνθου.

    Η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας 810 κλινών και είναι μία από τις επενδύσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στο Πεκίνο, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στον κατάλογο που έφτιαξε ο νεοϊδρυθείς ελληνο-κινεζικός φορέας (το ελληνο-κινεζικό οικονομικό συμβούλιο) περιλαμβάνονται και άλλες τρεις τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη.

    Ξεπούλημα

    Μία από τις επενδύσεις του ιδίου καταλόγου αφορά τον γνωστό μας Μίλτο Καμπουρίδη της χρεοκοπημένης πλέον Dolphin Capital και το ακίνητο που είχε αποκτήσει στη Σητεία. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως έγραψε και χθες η “Καθημερινή” ο Καμπουρίδης είναι κοντά σε συμφωνία με τον κινεζικό κολοσσό Dalyan Wanda που ελέγχει ο Wang Jianlin, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ιδιοκτήτης της Atletico Μαδρίτης.

    Οι βασικοί μέτοχοι της Dolphin Capital, με επικεφαλής την αμερικανική Third Point, είχαν αποφασίσει προ μηνών να μην ανανεώσουν τη διάρκεια λειτουργίας του fund και να πωλήσουν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (τουριστικά ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενα από αυτά, το Pearl Island στον Παναμά απέκτησε και η Grivalia ΑΕΕΑΠ.

    Ο Μίλτος Καμπουρίδης, πάντως, μπορεί να ατύχησε με την Dolphin Capital, αλλά ακούγεται πως ετοιμάζει αντεπίθεση, κυρίως μέσω της εκμετάλλευσης κάποιων εκ των ακινήτων που είχε στην ιδιοκτησία της η επενδυτική εταιρεία. Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αντεπίθεση θα ξεκινήσει από νησί του Αιγαίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

    Δυσεξήγητη εμμονή

    Αλλά και αυτή η εμμονή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για τη συνεργασία με τους Κινέζους της CMEC (που συνεργάζονται με τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Μπάκουλη), ως μοναδική λύση σωτηρίας, σχολιάζεται στην ενεργειακή αγορά.

    Τα στελέχη που αδυνατούν να εξηγήσουν τις συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Παναγιωτάκη υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, με τελευταία τη χθεσινή συνέντευξη στην Καθημερινή, αναρωτιούνται αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιστρέψει σε κινεζικό όμιλο να “βάλει χέρι” σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ε.Ε.

    Εκτός αν ο πρόεδρος της ΔΕΗ θεωρεί πως οι Κινέζοι θα μείνουν με μειοψηφικό ποσοστό! Κατά τα άλλα, ο κ. Παναγιωτάκης είπε χθες τα αυτονόητα και κυρίως πως είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω του 50% μέχρι το 2020. Αλλά και πως αν πωληθούν οι καλές λιγνιτικές μονάδες, η ΔΕΗ θα μείνει μια σκιά του παρελθόντος.

    Δεν είναι στο πακέτο

    Επειδή έγκριτη στήλη καθημερινού εντύπου έγραψε προ ημερών πως τα δάνεια που έλαβε ο όμιλος Καλογρίτσας είναι στο πακέτο των μη εξυπηρετούμενων που θα μεταβιβάσει η Τράπεζα Αττικής, ενημερώνουμε  πως τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά. Συνεπώς δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πακέτο.



    ΣΧΟΛΙΑ