• First Top Stories

    Τhe Wise Man: Τι γίνεται με την Χαλκόρ του ομίλου Στασινόπουλου;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ξεκάθαροι στόχοι για ΟΠΑΠ: Από τις 32 σελίδες της παρουσίασης που έκανε χθες στους αναλυτές η διοίκηση του ΟΠΑΠ ξεχωρίζουν τρεις σελίδες οι οποίες αναφέρονται στη νέα σύμβαση με τους πράκτορες και το σχέδιο τεχνολογικής αναβάθμισης του ομίλου. Όποιος διαβάσει τις λεπτομέρειες της νέας σύμβασης αδυνατεί να εξηγήσει το θόρυβο που έκανε για κάποιες εβδομάδες μια μερίδα συνδικαλιστών πρακτόρων.

    Ειδικά όταν διαπιστώσει πως η προμήθεια συνδέεται με το NGN (το καθαρό κέρδος από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ) το οποίο θα ήταν αυξημένο το 2016 έναντι του 2015 αν δεν είχε αυξηθεί η φορολογία και δει τα κίνητρα για τα πιο αποδοτικά πρακτορεία, κλπ.

    Οσο για τις μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογία, από τις οποίες επίσης επωφελούνται οι πράκτορες, είναι σαφές πως σε λίγους μήνες θα μιλάμε για έναν διαφορετικό ΟΠΑΠ σε επίπεδο προϊόντων, υπηρεσιών και γενικότερα λειτουργίας.

    Πάσχα με φιέστες 

    Για τσίπουρο στην κεντρική πλατεία της Πάτρας έχουν καλέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τους βουλευτές Αχαϊας από όλα τα κόμματα τη Μεγάλη Πέμπτη για “να γιορτάσουν” την παράδοση σε κυκλοφορία του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα. Τα εγκαίνια θα γίνουν νωρίτερα την ίδια ημέρα, αλλά ο δρόμος θα παραδοθεί με 4 – 5 “τρύπες”.

    Οι φιέστες της Μεγάλης Εβδομάδας δεν περιορίζονται στην Πάτρα καθώς παραδίδονται και άλλα τμήματα των οδικών αξόνων στο πρώτο 15θημερο του Απριλίου. Μετά τη νηστεία, θα τεθούν σε ισχύ και οι νέες, αυξημένες, χρεώσεις για τα διόδια. Γι’ αυτό ο κ. Σπίρτζης υπόσχεται, για πολλοστή φορά, μειώσεις τιμών στα διόδια “από το 2018”. Προ διετίας, βέβαια, είχε υποσχεθεί μειώσεις “από το 2017”.

    Ο D’ Alema και η “Μικρή ΔΕΗ”

    Σκούζουν στην κυβέρνηση πως το σχέδιο που προωθούν για τη ΔΕΗ δεν έχει σχέση με τη “Μικρή ΔΕΗ” που προέβλεπε ο σχεδιασμός των προκατόχων της. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την εξουσία προχώρησε στην κατάργηση του νόμου για τη “Μικρή ΔΕΗ”. Όταν είχε ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ανέρχονταν σε 2,5 δις. ευρώ, ενώ σήμερα οδεύει προς τα 500 εκατομμύρια!

    Οι άσπονδοι φίλοι του κ. Τσίπρα υπενθυμίζουν πως το μοντέλο ανοίγματος της αγοράς που έσπευσε να καταργήσει (και τώρα τρέχει για να σώσει τη ΔΕΗ από τη χρεοκοπία) είχε εφαρμοστεί πρώτα στην Ιταλία από τον πρώην κομμουνιστή, μετέπειτα σοσιαλδημοκράτη, πρωθυπουργό Massimo D’ Alema το 1999. Ο D’ Alema είχε δημιουργήσει τη “Μικρή ENEL” ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας.

    Ήταν μάλιστα και τυχερός γιατί έπεσε πάνω στη διεθνή χρηματιστηριακή φούσκα και η ENEL αποκόμισε σημαντικότατα κεφάλαια. Τώρα η ΔΕΗ θα πουλάει μονάδες κοψοχρονιάς για να εισπράττουν το “τροφείο” οι συνοδοιπόροι του  Φωτόπουλου.

    Κατά τραγική σύμπτωση ο D’ Alema εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή της Ιταλίας με τους πρώην συντρόφους του να τον κατηγορούν ως “νεοφιλελεύθερο”. Τα ίδια που τραβάει και ο Αλέξης δηλαδή…

    Αν σου κολλήσουν τη ρετσινιά

    Η φήμη του “Σκρουτζ Μακ Ντακ” που συνοδεύει τον μεγαλομέτοχο της ICI ΑΕΕΑΠ, Αριστείδη Χαλικιά αποτυπώνεται και στις κινήσεις της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων. Οπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, “όταν οι άλλοι αγοράζουν κτίρια, η ICI επενδύει σε γκαρσονιέρες!”.

    Πιθανώς είναι συνεσταλμένο και το management, το οποίο παλαιότερα με την On Telecoms πήγαινε για πολλές υπεραξίες και κατέληξε στη χρεοκοπία. Πάντως, η ICI θέλει να αντλήσει περί τα τρία εκατ. ευρώ από την αγορά μέσα στους επόμενους μήνες.

    Το βουλγαρικό βαρίδι

    Αξιόλογα κέρδη θα είχε ο όμιλος ΧΑΛΚΟΡ το 2016 αν δεν προχωρούσε πέρυσι σε απομείωση της αξίας της συμμετοχής στη βουλγαρική Sofia Med κατά περίπου 23 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η βουλγαρική βιομηχανία είχε πωλήσεις περί τα 288 εκατ. ευρώ και μικρές ζημιές που προσέγγισαν τα 2,3 εκατ. ευρώ.

    Για να βελτιωθεί η εικόνα της θυγατρικής στη Βουλγαρία πέρυσι ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 30 Νοεμβρίου του 2016 προχώρησε και σε μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Sofia Med με συμψηφισμό ζημιών.

    Περί το 95% των πωλήσεων του ομίλου Χαλκόρ κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Συνεπώς αναμένεται με ενδιαφέρον και η διαμάχη με ανταγωνιστή στην τουρκική αγορά η οποία πέρυσι απορρόφησε προϊόντα αξίας περί τα 60 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ