• First Top Stories

    Τα τελευταία λόγια του πιλότου του μοιραίου Mirage: «Ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη…»

    • NewsRoom


    Τα τελευταία λόγια του σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου λίγο προτού χαθεί το σήμα του μαχητικού αποκάλυψε, σε κατάσταση σοκ, ο πιλότος του δεύτερου Mirage 2000-5. Τα μετέφεραν άνθρωποι που τον είδαν και τον άκουσαν όταν επέστρεψε στη βάση.

    Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του «Ε» στη Σκύρο, όταν ο πιλότος του δεύτερου Mirage επέστρεψε στην 135 Σμηναρχία Μάχης και ενώ ήταν ακόμα ταραγμένος αποκάλυψε στους συναδέλφους του που τον ρωτούσαν τι συνέβη. Ο πιλότος μετέφερε τον διάλογο που είχε με τον αρχηγό της αποστολής, τον άτυχο Γιώργο Μπαλταδώρο.

    «Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη» του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «Βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση, ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.

    Όταν ο δεύτερος πιλότος ειδοποίησε την βάση πως είχε χάσει το στίγμα του Γιώργου Μπαλταδώρου, όλοι «πάγωσαν», καθώς γνώριζαν το πόσο έμπειρος και εξαιρετικός χειριστής ήταν και δεν πίστευαν ότι μπορεί να είχε συμβεί το μοιραίο. Η πρώτη αίσθηση ήταν πως όλα είχαν συμβεί ως αποτέλεσμα εμπλοκής με τα τουρκικά F-16. Δεν ήξεραν, τότε, ότι, όταν τα δυο ελληνικά Mirage 2000-5 έφτασαν στο Βόρειο Αιγαίο, για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά, εκείνα είχαν ήδη αποχωρήσει από το ελληνικό FIR και η αναχαίτιση δεν έγινε ποτέ.

    Περίπου στις 12:30-12:45 ειδοποιήθηκαν τα στελέχη της βάσης να στείλουν πλωτό για να ερευνήσει το σημείο και να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του Έλληνα πιλότου. Έτσι κι έγινε. Αλλά το πλωτό με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στο σημείο της συντριβής, την ώρα που το Super Puma είχε ήδη εντοπίσει τα συντρίμμια και τη σορό του Γιώργου Μπαλταδώρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεϊμαράκης: Να υιοθετήσει η Βουλή τα δύο ανήλικα παιδιά του ήρωα πιλότου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός ήταν ο πιλότος του μοιραίου Mirage

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βρέθηκε η σορός του άτυχου πιλότου (video)



    ΣΧΟΛΙΑ