• First Top Stories

    Φιάσκο ή πραγματικότητα η “μίνι” σύνοδος του Eurogroup στο Βερολίνο; (upd)

    • NewsRoom


    Σε φιάσκο κινδυνεύει να μετατραπεί η “μίνι” σύνοδος του Eurogroup καθώς το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει ότι θα πραγματοποιηθεί αλλά κάποια άλλη ημερομηνία. Ειδικότερα, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κα Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν (Friederike von Tiesenhausen) διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Saddeutsche Zeitung”, για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, την Παρασκευή στο Βερολίνο, με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι παρά τον σάλο που έχει προκληθεί μετά την ακύρωση του μίνι Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ.Ε. Τσακαλώτος εμφανίστηκε να μην γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    Φτάνοντας στην Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά: “Απ’ όσο ξέρω η διάσκεψη για το χρέος θα γίνει” αφήνοντας εμβρόντητους τους δημοσιογράφους και μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενη ακύρωσή της. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί σε αυτό το mini Eurogroup. Λίγη ώρα μετά είπε ότι όντως δεν ήξερε ότι η διάσκεψη για το χρέος ματαιώθηκε.

    Εν τω μεταξύ, απίθανη θεωρεί η Citi μια συμφωνία για αξιοσημείωτη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν τις 5 Δεκεμβρίου, σε σχόλιό της αναφορικά με τα σενάρια συνάντησης του λεγόμενου Washington Group στο Βερολίνο. Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν οι εκλογές σε πολλές χώρες της ΕΕ καταστήσουν το θέμα προβληματικό, παραμένει απίθανη μια συμφωνία για σημαντική ελάφρυνση χρέους ως τις 5 Δεκεμβρίου, σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει μια συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μείωναν την ευαισθησία των δανείων του ESM στις μεταβολές των επιτοκίων. Η απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενδέχεται να καθυστερήσει για μερικούς μήνες, σημειώνει. Επισημαίνει δε ότι οι περιορισμοί ρευστότητας δεν αναμένεται να γίνουν ασφυκτικοί για την Αθήνα πριν τα μέσα του 2017, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    Νωρίτερα το mononews.gr είχε γράψει:

    Στην αρχική διάθεση της Κομισιόν να στηρίξει το ζήτημα της επίλυσης του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε τορπίλη με αποτέλεσμα το προαναγγελθέν μίνι Eurogroup της Παρασκευής να μην λάβει σάρκα και οστά.

    Με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, ουσιαστικά δηλαδή της σκληρής πτέρυγας, όπως εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναβλήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το μίνι Eurogroup, που θα συνεδρίαζε την Παρασκευή στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών και εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν με θέμα το ελληνικό χρέος και γενικότερα το ελληνικό ζήτημα.

    Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δια της εκπροσώπου της, ήταν εκείνο που έκανε τη διάψευση της πραγματοποίησής της. Καμία άλλη πλευρά, ούτε και η ελληνική, που ήταν η άμεσα ενδιαφερόμενη, δεν έκανε την παραμικρή τοποθέτηση κατά τη διάρκεια των περίπου 20 ωρών, που «έτρεξε» η είδηση.

    Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική πρωτοβουλία για τη μίνι σύνοδο ήταν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί εσχάτως και με ένταση ότι πρέπει να δοθεί “χείρα βοηθείας” στην Αθήνα για το θέμα του χρέους. Στην πρωτοβουλία αυτή είχαν ήδη απαντήσει θετικά οι περισσότεροι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τουλάχιστον προς το παρόν, εάν όχι και οριστικά την ιδέα αυτή, καθώς θεώρησε ότι η διάσκεψη θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης για την αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο θέμα του χρέους, με δεδομένο ότι η διατυπωμένη πολλάκις άποψη του κ. Σόιμπλε είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα.

    Τελικά η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν επιθυμούσε να δεσμευτεί προς καμία πλευρά και θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα στο χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.

    Η Ελλάδα αβοήθητη στις ορέξεις του Σόιμπλε…



    ΣΧΟΛΙΑ