• First Top Stories

    Σαρωτικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα – Ποια καταργούνται και πού θα πέσει “ψαλίδι”

    θεανω φωτιου

    Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας


    Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα, καθώς η αναδιάρθρωση της επιδοματικής πολιτικής που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2017, προβλέπει την κατάργηση 4 προνοιακών επιδομάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ όπως και περικοπές ύψους 100-180 εκατ. ευρώ στις φοροαπαλλαγές (όπως και το επίδομα θέρμανσης) για το έτος 2018.

    Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, εξασφαλίστηκε από την υπεραπόδοση εσόδων το κονδύλι για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (760 εκατομμύρια για το 2017).

    Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του ΚΕΑ, που υπολογίζονται σε 700.000 θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 1/1/2017.

    Η υπουργός δήλωσε πως “Καταφέραμε να διαγράψουμε την μνημονιακή υποχρέωση για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τα επιδόματα της Πρόνοιας που ήταν μεγάλος βραχνάς για μας”, ενώ τόνισε πως δε θα κοπούν επιδόματα αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγησή τους. Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, “η δεύτερη αξιολόγηση όσον αφορά στην Πρόνοια και την χρηματοδότηση του ΚΕΑ ‘κλείδωσε’ με την ενσωμάτωση μόνο τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων και ‘ψαλίδι’ σε φοροαπαλλαγές από το 2018”.

    Ειδικότερα από το 2017 πρόκειται να καταργηθούν επιδόματα ύψους 8 εκατ. ευρώ και η δαπάνη τους να ενσωματωθεί στο ΚΕΑ – επειδή αλληλεπικαλύπτονται – ενώ επιδόματα ύψους άλλων 2 εκατ. ευρώ θα καταργηθούν από το 2018.

    Συγκεκριμένα καταργούνται:

    • Επίδομα Ένδειας. Δίνονταν από τους Δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ.
    • Επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατ. ευρώ. Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,952 εκατομμύρια μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.
    • Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,750 εκατ. ευρώ. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.
    • Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ (το 1,5 εκ. από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018).

    Ακόμη, περικοπές ύψους 100-180 εκατ. ευρώ θα γίνουν σε:

    • Φοροαπαλλαγές ναυτικών.
    • Έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
    • Επίδομα θέρμανσης. Η λογική είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά και η εξοικονόμηση να κατευθυνθεί στο ΚΕΑ και σε στεγαστική πολιτική.
    • Φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για πληρωμές με “ηλεκτρονικό χρήμα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις στα “κόκκινα δάνεια” – Τι αλλαγές φέρνει η Τρόικα στο νόμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Στο… περίμενε την κυβέρνηση οι Θεσμοί – Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου φοβούνται… προσευχόμενοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Μοσκοβισί στην ΕΡΤ: “Θέλουμε συμφωνία για την Ελλάδα ως το τέλος του έτους” (video)



    ΣΧΟΛΙΑ