• First Top Stories

    Ρωσοαμερικανικός πόλεμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – Στήριξη Ουάσινγκτον στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

    • NewsRoom


    Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την υπογραφή πρόσκλησης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αναφέρει ότι η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έγινε «με το ζόρι» και υποστηρίζει ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

    «Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των ‘ανοιχτών θυρών’ έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Τα σχόλια δεν άφησε αναπάντητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις προσπάθειες ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών», υπονοώντας τη Ρωσία. Επίσης τόνισε πως «στηρίζει την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας. Έχουμε παρατηρήσει με μεγάλο προβληματισμό πιθανές απόπειρες υπονόμευσης συμφωνίας Αθήνων-Σκοπίων».

    Ο πόλεμος ανακοινώσεων έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με παράνομες ενέργειες Ρώσων διπλωματών στην Αθήνα, οι οποίοι απελαύνονται. Οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορούνται για απόπειρα αλίευσης πληροφοριών και χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων, με στόχευση να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών.

    «Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα» ανέφερε διπλωματική πηγή στο Reuters.

    Μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών έστειλε μέσω twitter η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. «Η Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της» αναφέρει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απέλαση Ρώσων διπλωματών για απόπειρα αλίευσης πληροφοριών και χρηματισμού αξιωματούχων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη: Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, διαμηνύει η Μόσχα στην Αθήνα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ψυχρός πόλεμος Ελλάδας – Ρωσίας: Όλο το παρασκήνιο. Πώς συνδέεται πρόσφατο non paper του Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ