• First Top Stories

    Ρίχνει τους τόνους ο Κατρούγκαλος: Δεν επενδύουμε στην επιθετική ρητορική με την Τουρκία

    • NewsRoom
    Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής και πολεμικής ρητορικής, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτική. Στη συνεδρίαση επικράτησαν ηπιότεροι τόνοι σε σύγκριση με τις απαντήσεις που έστειλε στην Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τα απανωτά προκλητικά περιστατικά.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, δήλωσε: «Το ΕΣΕΠ δεν ήταν έκτακτο, ακριβώς γιατί ήθελα να ενημερώσω τα κόμματα για σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συνέπεσε όμως και με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, επομένως ενημέρωσα και γι αυτό το ζήτημα.

    » Επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επειδή ακριβώς τα δίκαια μας είναι αγκυροβολημένα στην διεθνή νομιμότητα, δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής και πολεμικής ρητορικής. Η άλλη πλευρά είναι χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις.

    » Εμείς επιβεβαιώνουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης και από την αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων μας δυνάμεων».

    Μεταφέροντας το κλίμα της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, είπε ότι υπήρξε σύμπνοια. Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων τέθηκε θέμα σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Έχει να γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια, από τότε που ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν κάτσει οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουν για τα μείζονα θέματα, είτε εθνικής ασφαλείας είτε εθνικής οικονομίας που αφορούν τη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων στο Συμβούλιο τόνισε ότι το μείζον για την Ένωση Κεντρώων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως είναι κόκκινη γραμμή για το κόμμα του και θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτήν τη Συμφωνία.

    Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε ενδελεχώς τους εκπροσώπους των κομμάτων επί κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απάντηση στον τουρκικό «τσαμπουκά»: Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρό μήνυμα Αθήνας προς Άγκυρα – Έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής



    ΣΧΟΛΙΑ