• First Top Stories

    Ρωσία – Τουρκία: Νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

    • Αθηνά Λαρδή


    Ενισχυμένες, παρά τις εκτιμήσεις, θα είναι οι σχέσεις Άγκυρας – Κρεμλίνου, μετά τη στυγερή εκτέλεση, σε ζωντανή μετάδοση του 62χρονου Ρώσου πρέσβη στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης της τουρκικής πρωτεύουσας.

    Το τραγικό αυτό περιστατικό δίνει στον Τούρκο πρόεδρο την ευκαιρία να αναπτύξει ακόμα πιο σκληρή ρητορική, να τιμωρήσει όσους κρίνει ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά και να επιτρέψει στη Ρωσία να κάνει τα επιθυμητά βήματα στη Συρία.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, Πούτιν και Ερντογάν αναπτύσσουν κοινό βηματισμό, τόσο στην πολεμική αναμέτρηση στη Συρία, όσο και σε θέματα ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας στην ασιατική ήπειρο, κοιτώντας βέβαια προς Αμερική και Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, σχολιάζοντας τη δολοφονία του πρέσβη, δήλωσε πως ο δράστης στόχευε «στον εκτροχιασμό των δεσμών Ρωσίας – Τουρκίας και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία».

    Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια να αποτραπεί η προσέγγιση Ρωσίας- Τουρκίας και διαβεβαίωσε πως θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή η συνεργασία θα ενισχυθεί.

    Είναι προφανές ότι το κύριο πεδίο στο οποίο αναπτύσσονται τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών είναι η Συρία, καθώς σήμερα διεξάγεται η τριμερής σύνοδος Ρωσίας- Ιράν- Τουρκίας στην Μόσχα, αλλά διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι «Πούτιν και Ερντογάν στέλνουν με τις επαφές τους μηνύματα και σε άλλους αποδέκτες».

    Κυρίως προς τις ΗΠΑ, των οποίων η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχος στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και με «θέα» την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και προς την ΕΕ. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παγώνει κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση της Κριμαίας.

    Ρωσία και Τουρκία δείχνουν σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, με την πρώτη να «προτείνει» στη δεύτερη μια θέση στην Πεντάδα της Σαγκάης, τον οργανισμό που προωθεί την οικονομική συνεργασίας Ρωσίας- Κίνας και ασιατικών χωρών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη – Νεκρός ο δράστης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντρέι Καρλόφ: Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης που δολοφονήθηκε στην Τουρκία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρ. Πειραιώς: Τις επόμενες 20 ημέρες η τελική λύση



    ΣΧΟΛΙΑ