• First Top Stories

    Ίμια: Τι συνέβη πραγματικά στη βραχονησίδα – Διαψεύδει το υπ. Ναυτιλίας το «θερμό» επεισόδιο (photos)

    • NewsRoom


    Ανατροπή δεδομένων για το «θερμό» επεισόδιο, που όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, σημειώθηκε στα Ίμια την Πέμπτη (16/12/2016) φέρνει η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας που διαψεύδει τους γείτονες και τα αντίστοιχα ελληνικά και τουρκικά δημοσιεύματα.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο επεισόδιο συμμετείχαν Έλληνες ψαράδες και δύο σκάφη, της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Υπουργείου φέρει τίτλο «Διάψευση δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο» και αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

    «Ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ξένες ιστοσελίδες και αναπαράγονται από ελληνικά διαδικτυακά μέσα, περί δήθεν εμπλοκής στην περιοχή των Ιμίων με σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής και περί απομάκρυνσης ελληνικών αλιευτικών σκαφών. To Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη συγκεκριμένη περιοχή με μεγάλη προσοχή με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

    Προκαλεί ερωτήματα το δημοσίευμα της Hurriyet

    Σημειώνεται πως η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ήταν εκείνη που μετέδωσε την είδηση για την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στα Ίμια.

    Οι Τούρκοι, μέσω της Hurriyet, έγραψαν ότι «οι Έλληνες παραβίασαν τη συμφωνία» και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια. Έγραφαν, μάλιστα, ότι στο ελικόπτερο επέβαινε ο αρχηγός του ΓΕΣ.

    hurriyet

    Το χρονικό του επεισοδίου κατά την Hurriyet έχει ως εξής: Δέκα ψαράδες πήγαν με τα ψαροκάικά τους κοντά στα Ίμια να ψαρέψουν τσιπούρες, όταν τους αντιλήφθηκε τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής, το οποίο επιχείρησε να τους διώξει. Οι ψαράδες ειδοποίησαν το Λιμενικό της Ρόδου, έφθασε αμέσως ένα σκάφος του, και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν «αψιμαχίες» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και στο τέλος το ελληνικό σκάφος κατάφερε να εκδιώξει το τουρκικό.

    Ρουτίνα πλέον οι τουρκικές παραβιάσεις – Φωνάζουν «παρών» τα Ελληνικά Φτερά

    Κατά τα λοιπά, σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε χθες, Πέμπτη (15/12/2016) η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ σε μία περίπτωση, η διαδικασία αναχαίτισης ζεύγους τουρκικών αεροσκαφών, εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ελληνικά Mirage-2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.

    Συνολικά, εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μία τετράδα τουρκικών αεροσκαφών (2 F-16 και 2 F-4), τρία ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών οπλισμένα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα μεμονωμένο τουρκικό F-16.

    Καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 12 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή του ζεύγους των τουρκικών F-16 με το ζεύγος των ελληνικών Mirage-2000 σημειώθηκε στις 14:55, νοτίως της Χίου.

    Η τετράδα των τουρκικών αεροσκαφών, μαζί με το ζεύγος των επίσης οπλισμένων τουρκικών F-16, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ανατολικά της Ρόδου και βγήκαν από το FIR Λευκωσίας και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εκτελούσαν εκπαιδευτική δραστηριότητα.

    Οι ίδιες πληροφορίες απέδιδαν την παρουσία του μεμονωμένου τουρκικού F-16 κατά καιρούς στο FIR Αθηνών, όπως σήμερα και την περασμένη Τρίτη, σε κινήσεις νευρικότητας της γείτονος, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο, την Σκύρο και τη Σούδα.

    Η κατάσταση, πλέον, μυρίζει «μπαρούτι» κι ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κλειδώνουν» το Αιγαίο για όλο το 2017 οι Τούρκοι – Ετοιμοπόλεμες οι ΕΔ (αναλυτικά ο χάρτης)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαλυμένοι οι Τούρκοι: Ναύαρχος παραδέχεται την ανυπαρξία τους στο Αιγαίο – «Χάσαμε το Αιγαίο γιατί δεν είμαστε ναυτικός λαός»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκία vs Ελλάδα: Ο δήμαρχος της Άγκυρας θέλει όλα τα νησιά μας – Ετοιμάζουν επεισόδια στο Οσμάνλισπορ-Ολυμπιακός



    ΣΧΟΛΙΑ