• First Top Stories

    Η απόλυτη φαντασίωση του Αλέξη Τσίπρα για το έτος 2050 μ.χ.

    • Λώρη Κέζα
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Η απόλυτη φαντασίωση για τον Αλέξη Τσίπρα: έτος 2050 μ.Χ. στα περίχωρα του Κιότο, σε ένα εφηβικό δωμάτιο, ο Φουγιούκι κολλάει μια αφίσα στον τοίχο. Εικονίζεται άνδρας, όρθιος με ανοιχτά τα πόδια και τα χέρια στις τσέπες. ALEX MAVERICK. Ναι, έτσι θα έχει μείνει γνωστός, έτσι θα τον θαυμάζουν, ως ανυπότακτο, που χτυπούσε το νταούλι και χόρευε η Μέρκελ.

    Η απόλυτη φαντασίωση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο εξεγερμένος ηγέτης. Μην αναζητάτε απερισκεψία και επιπολαιότητα στο ταξίδι στην Κούβα, μην γελάτε με το πάθος του υπέρ του Κομαντάντε. Αυτό είναι το όραμά του για την Ελλάδα, να στηλώσει τα πόδια απέναντι στους δανειστές και να μείνει ανεξάρτητη, περήφανη κι ας είναι πάμφτωχη.

    Στον επικήδειο που εκφώνησε ο πρωθυπουργός στην Αβάνα συνέκρινε τους δυο λαούς. «Όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του». Αυτό ήταν μια αναφορά στο 1821 και ταυτόχρονα η απόπειρα περιγραφής ενός λαού. Σηκώνει ανάστημα. Κρατείστε το αυτό ως υποσημείωση.

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Πίσω στην Αθήνα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν να διαπραγματευτούν. Βασικά ζητούν χρήμα για να πληρώσουν υποχρεώσεις. Ο πρωθυπουργός δεν τους υπολογίζει. Μέσα στην επαναστατική παραφορά αποκαλεί τους συνομιλητές «δυνάστες». Ιδού η φράση: «εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς τους δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια».

    Η απομόνωση της χώρας είναι για τον Τσίπρα μια ηρωική επιλογή και αυτό δεν είναι αστείο. Η απομόνωση είναι μια προοπτική και η Κούβα αποτελεί επιτυχημένο πρότυπο. Καταγράφουμε λεπτομέρεια: ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει εκφραστεί υπέρ του διπλού νομίσματος, ένα σκληρό για τους ξένους, κι ένα για εσωτερική χρήση. Χειρισμός που θυμίζει το κουβανικό πέσο και το συναλλαγματικό, μετατρέψιμο πέσο. Έχει ξαναγίνει λοιπόν…

    Στην ανάλυση τύπου ΣΥΡΙΖΑ η φτώχεια της Κούβας αποδίδεται τους κακούς αμερικανούς. Ήταν τόσο κακοί που δεν δέχτηκαν να συνεχίσουν τις συναλλαγές με την Κούβα όταν ο Κάστρο υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με τους σοβιετικούς, ήταν τόσο κακοί που έκαναν εμπάργκο μετά την κρατικοποίηση όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων στο νησί. Ήταν κακοί επειδή δεν χόρεψαν όταν ο Φιντέλ χτυπούσε το νταούλι. Δηλαδή έπρεπε να τον κανακεύουν επειδή διάλεξε το αντίπαλο στρατόπεδο.

    Κάπου εδώ βρίσκεται η κρίσιμη πληροφορία για τον Αλέξη Τσίπρα. Στο δίπολο «επαναστάτες και δυνάστες» έμπαινε η παράμετρος «σύμμαχος». Δηλαδή χορηγός. Η Μόσχα πλήρωνε την επανάσταση και η επανάσταση κόστιζε πολλά. Ο ανυπότακτος Κάστρο υπήρξε αρκούντως υποτακτικός στους σοβιετικούς που ούτε λίγο ούτε πολύ τον αντιμετώπιζαν ως γραφικό. Το ενοίκιο όμως το πλήρωναν. Υπήρξε υποτακτικός και απέναντι στον Πούτιν, όταν το 2014 ζήτησε διαγραφή ενός παλαιού χρέους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η βάση των Ρώσων λειτούργησε ξανά έξω από την Αβάνα.

    Χωρίς το ανάλογο των σοβιετικών ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα  μπορεί ούτε εκπαίδευση να στηρίξει ούτε περίθαλψη ούτε δημόσιο τομέα. Ο ανυπότακτος Φιντέλ είχε χρηματοδότη, ο ανυπότακτος Αλέξης δεν έχει κανέναν. Η απομόνωση δεν θα έχει καν κοινωνικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγοράσει χαρτί για να τυπώνει την μια και μοναδική κρατική εφημερίδα, δεν θα μπορεί να πληρώσει δεσμοφύλακες για τους αντιφρονούντες.

    Η φαντασίωση της αφίσας πιθανώς να πραγματοποιηθεί. Ορισμένοι θα παίζουν βελάκια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ερντογάν – Έντι Ράμα: Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ή θεωρίες συνωμοσίας;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Ετοιμάζεται για πόλεμο ο Ερντογάν – Τι αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στον … πάγο η χώρα και τα επόμενα 24ωρα. Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ



    ΣΧΟΛΙΑ