• Διεθνής πολιτική

  Κρεμλίνο: Δεν συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ η παρουσία των πολεμικών πλοίων μας στην Κούβα

  • NewsRoom
  Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Κρεμλίνου

  Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Κρεμλίνου


  Η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, δεν συνιστά λόγο ανησυχίας για καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες η επιλογή της Μόσχας να στείλει δυνάμεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη χώρα της Καραϊβικής στην παρούσα χρονική συγκυρία.

  Σημειώνεται ότι εχθές κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αβάνας μια φρεγάτα και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και δύο ακόμα πλοία, ένα μεταφοράς καυσίμων και ένα ρυμουλκό.

  Η Κούβα είδε διαμηνύσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων δεν αποτελεί απειλή.

  Η ευρύτερη άποψη που επικρατεί ωστόσο είναι ότι η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί μια επίδειξη δύναμης, που αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία μετέφερε πυραύλους στην Κούβα, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνει σε εγρήγορση.

  Ερωτηθείς για τη φημολογούμενη νευρικότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον για τον φόβο να μεταφέρει η Ρωσία στρατιωτικό προσωπικό στην Κούβα ή ακόμη και να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο νησί της Καραϊβικής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε μόνο ότι τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν κοινή πρακτική.

  “Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική για όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης μιας τόσο μεγάλης θαλάσσιας δύναμης όπως η Ρωσία”, σχολίασε ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Οπότε δεν βλέπουμε κανένα λόγο ανησυχίας στην προκειμένη περίπτωση”.

  Η φρεγάτα Admiral Gorshkov και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan, κατέπλευσαν στην Κούβα την Τετάρτη, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει δοκιμές “πυραυλικών όπλων υψηλής ακρίβειας” στον Ατλαντικό Ωκεανό.

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανέφερε ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κάτι που φέρεται να ισχυρίστηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

  Διαβάστε επίσης:
  Γαλλία-δημοσκόπηση: Πρώτη η ακροδεξιά στις βουλευτικές εκλογές χωρίς όμως την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

  MyAvis.gr: Η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα της Avis αναβαθμίζεται

  Γεωργιάδης: Η Ελλάδα έχει το πιο προηγμένο σύστημα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την ΕΕ  ΣΧΟΛΙΑ